Segons han confirmat a l’ACN fonts coneixedores del cas, es tractaria d’un foc intencionat que va ser originat a partir de diversos focus distanciats a l’interior de l’illa. Sortosament, les flames van afectar només unes 2.000 hectàrees de sotabosc i només quatre arbres. Els bombers van rebre l’avís de fum a l’illa poc després de les cinc de la tarda. Després d’activar tres vehicles terrestres i una embarcació que va transportar efectius a l’illa, l’incendi es va donar per estabilitzat a les set de la tarda i per apagat entre les deu i les onze de la nit. Tot i això, diverses patrulles van revisar la zona dimecres al matí.
 
A banda de voluntaris que hi accedeixen periòdicament per alimentar els bous que encara l’habiten, a l’illa també hi solen acudir pescadors o grups que, a vegades, encenen fogueres i hi deixen deixalles. Els Agents Rurals vigilen la zona, catalogada com a refugi de pesca, i on està permesa aquesta activitat. En aquest cas concret, però, els focus que haurien originat l’incendi es trobarien a l’interior, a certa distància d’on solen aparèixer les restes de fogueres, segons han confirmat les mateixes fonts.

Entitats de protecció animal demanen actuacions urgents després de l’incendi

Progat Deltebre i AnimaNaturalis reclamen mesures urgents per a protegir els bous de l’Illa de Vinallop. Aquestes entitats i grups de voluntaris fa vuit mesos que porten menjar als bous amb mitjans propis, perquè a l’Illa encara no hi ha prou vegetació.   

 

Les portaveus de Progat Deltebre i AnimaNaturalis es mostren molt preocupades perquè “encara no s’ha pres cap decisió sobre com garantir la seguretat i benestar dels bous que viuen a l’illa”, i han reclamat mesures urgents en una carta al Delegat del Govern de les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès. En la carta, insisteixen en el fet que es prenguin en consideració les seves propostes per a una gestió ètica de la població dels bous i vaques que habiten l’Illa de Vinallop de Tortosa.

“Podem demostrar que hi ha gent que fa foc, tala arbres i fuma cigarretes en una zona on hi ha llocs fàcilment combustibles”, assegura la presidenta de l’associació Progat Deltebre, Saray Segarra, “demanem de forma urgent que es col·loquin senyalitzacions.  

Des d’AnimaNaturalis i Progat Deltebre asseguren que es té constància d’activitats constants que destorben la vida dels animals i contravenen la normativa dels espais naturals recollits al PEIN com “la freqüentació, caça i pesca furtives, fogueres, tala d’arbres o branques i abocaments il·legals”. “S’ha trobat llenya acabada de tallar, i s’ha de tenir en compte que a l’illa es troben exemplars d’arbres i vegetació del bosc de ribera de l’Ebre considerats habitat d’interès comunitari, han detallat en un comunicat.

D’altra banda, cal tenir en compte que èpoques de sequeres greus, com la del passat 2016, posen en perill la nutrició dels animals. En aquest sentit, una de les 11 propostes de Progat Deltebre i AnimaNaturalis, reclama la instal·lació urgent de cartelleria oficial de la Generalitat, senyals d’avisos i prohibicions relacionades no només amb els bous, sinó amb l’entorn de l’illa i la seva condició d’espai natural.

Aïda Gascón explica que des d’AnimaNaturalis estan recolzant econòmicament la gestió dels voluntaris animalistes de l’Ebre per a proveir d’aliment als animals. “Els bous i vaques de l’Illa estan més bé que mai, gràcies al compromís dels voluntaris que van a portar menjar regularment, però això no pot durar eternament, es necessita la implicació del Govern, que actualment encara és nul·la”.

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez