Aquestes són les darreres peces d’art restaurades pels Tallers de Conservació i Restauració de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa, un espai de referència a la demarcació de Tarragona i al conjunt de Catalunya pel que fa a la recuperació del patrimoni històric i cultural.
El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, ha presidit aquest dijous el lliurament de tots aquests elements patrimonials als ajuntaments o entitats que en són propietaris, en un acte amb l’assistència de l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; de la presidenta de l’Associació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa, Cinta Fontanet, i d’altres membres de l’entitat; del director de l’Observatori de l’Ebre de Roquetes, David Altadill, i de la bibliotecària d’aquest centre, Maria Genescà; de l’alcalde d’Alfara de Carles, Josep Mas, i de la regidora de Cultura, Glòria Sabaté, i del rector de la Parròquia de Santa Bàrbara, Mn Ferran Aspa. Hi han participat, així mateix, els diputats de la Diputació Álvaro Gisbert i Joan Josep Malràs; la directora de l’Escola, Pilar Lanau, i la responsable tècnica dels Tallers de Conservació i Restauració, Carme Clemente.
Peces emblemàtiques
Dels elements restaurats, el que inclou més elements és el conjunt de passos de la Setmana Santa de Tortosa, la majoria datades dels anys quaranta i cinquanta del segle XX. En tots els casos, les intervencions s’han centrat en el manteniment i conservació d’aquestes escultures per garantir la seva perdurabilitat, mitjançant la neteja, la consolidació de les capes de preparació i de la capa pictòrica, i la reintegració volumètrica i cromàtica. També s’ha fet una desinsectació en algun cas puntual.
Pel que fa al mapa topogràfic d’Alfara de Carles, es tracta d’una fotografia ferrogàl·lica de 70 x 80 cm, entelada i envernissada. Data de 1916, i presenta com a singularitat que hi ha pocs documents d’aquests tipus elaborats amb aquesta tècnica. El mapa s’ha netejat, tractat contra els insectes, consolidat i situat en un nou suport rígid.
Quant al fons bibliogràfic de Narcís Monturiol, es tracta de llibres de temàtica científica que van pertànyer a l’enginyer, qui va utilitzar-los per construir el seu invent més famós, el submarí Ictineu. Una troballa sorprenent durant l’actuació van ser les anotacions manuscrites de Monturiol a l’interior d’alguns dels llibres. A tot el fons s’hi ha realitzat una conservació preventiva per garantir-ne el seu bon estat al llarg del temps.
Finalment, s’ha fet un tractament contra els insectes i s’han reparat pèrdues de policromia i esquerdes a l’escultura de la Dolorosa de la Parròquia de Santa Bàrbara. Es tracta d’una imatge destinada al culte, datada el 1943.
Presentació a Tortosa del llibre 40 art i lletres
D’altra banda, l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa també acull aquest dijous la presentació a la ciutat del llibre 40 art i lletres. Una visió literària de 40 anys de creació artística (1976-2016), que commemora l’aniversari del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona. La presentació, presidida per Josep Poblet, és a càrrec del periodista Toni Orensanz, amb la participació de la directora del museu tarragoní, Rosa M. Ricomà, de l’alcalde de Tortosa, i de la directora de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa.