“Parem i ens prenen un temps de reflexió, i amb més informes interns prendrem un determini”, ha explicat Pallarès. La solució de treure’ls de l’illa i cedir-los a ramaders taurins és l’única que queda descartada perquè s’incompliria amb la llei de traçabilitat i obligaria a sacrificar totes les bèsties.

Els primers “informes interns”, que havia estudiat el Govern sobre què fer amb els bous salvatges de l’Illa dels Bous, apuntaven al sacrifici dels animals més dèbils per evitar-los patiment i millorar la situació de la resta. I és que l’espai al mig del riu Ebre on habiten abandonats des de fa dècades no pot suportar un nombre tan elevat, actualment n’hi ha disset, d’aquests animals en estat salvatge.

Segons Pallarés, les opcions passen per la castració i el control de la reproducció dels braus, per la qual caldria fer un tancat per als animals, complint amb la normativa dels espais protegits, com és l’Illa dels Bous. Només ha quedat “completament descartada”, l’opció de treure’ls d’aquest espai. “No es poden treure perquè es posa en risc a la resta d’animals del territori i per determinar si estan infectats de la malaltia de les vaques boges se les hauria de sacrificar”, ha explicat Pallarès. 

En la decisió, com ha passat els darrers dies, es tindrà en compte l’opinió dels animalistes i dels protaurins però no intervindran en la decisió, que recaurà en els Departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura. “Hem vist que la proposta de sacrificar-los va generar rebombori i rebuig i hem decidit parar. No tenim una urgència per actuar. Tenim temps i mirarem altres possibilitats”, ha apuntat Xavier Pallarès. 

La polèmica va ressorgir el passat estiu, després d’un reportatge publicat en exclusiva pel Setmanari l’Ebre, que mostrava uns bous famèlics i dèbils així com restes del cadàver d’un vedell. 

La situació actualment ha canviat, ja que amb les plujes de les darreres setmanes, els braus disposen de més vegetació per alimentar-se i estan rebent menjar de voluntaris animalistes i protaurins. Per aquests motiu, argumenten que prendre una decisió “no urgeix” com fa uns mesos, segons ha defensat el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès. “Als animals salvatges, fer una exploració de cada animals és complicat. Sabem que hi ha massa animals però tenim un període en què plou i hi ha més menjar, i tenim un temps per mirar què podem fer”, ha explicat. 

https://www.youtube.com/watch?v=IjNMsUYvThA

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez