Des d’aquest divendres fins al 16 d’octubre l’Ametlla de Mar viurà les 6es Jornades Gastronòmiques de l’Arrossejat i dels Peix de la Llotja. Un total de 14 bars i 6 restaurants de la població participaran en aquestes jornades, on el protagonista serà el peix i marisc de llotja i del plat originari de l’Ametlla de Mar, l’arrossejat, que els seus pescadors van exportar ja fa dècades per tota la costa catalana. Algunes de les espècies que es podran degustar aquests dies, en els diferents establiments adherits, són el lluç, el pop, el rap, la gamba, el calamar, el llenguado, la dorada o el llagostí. A més, comptaran amb el maridatge de vins de la DO Terra Alta –en el cas dels restaurants– i de la cervesa Heineken –en els bars–.
Els restaurants de la població ofereixen menús gastronòmics d’entre 25 i 30 euros, i els bars realitzen la ruta de tapes Tapamar amb un preu per tapa i beguda de 2,50 euros. Els qui participen en la ruta de la tapa blanca, podran votar la millor tapa i participar en el sorteig de vals de Tuna Tour, patrocinats pel Grup Balfegó, i de menús gastronòmics per a les pròximes jornades gastronòmiques. També es podran guanyar menús participant en el concurs fotogràfic d’Instagram etiquetant les imatges amb #peixblanc16 i #ametllademar, així com seguint el compte oficial de l’Àrea Municipal de Turisme de l’Ametlla de Mar (@turismeametllademar).
La gran novetat d’aquesta edició de les Jornades, és la recuperació de l’emplaçament històric de la Diada de l’Arrossejat, que celebrarà enguany 32 anys, i el canvi d’horari passant a realitzar-la a la tarda. La cita serà el dissabte 15 d’octubre, a partir de les 17.00 h. “Aprofitem les instal·lacions de la Confraria Nova de Pescadors perquè és un espai molt propici donat que durant molts d’anys es va fer en aquest emplaçament” explica l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, que comenta que “és més favorable, per al sector de la restauració, que ho féssim un dissabte a la tarda”.
“És una festa que volem compartir amb molts visitants” ha destacat Gaseni, alhora que remarca que el concurs d’arrossejat necessita «una gran participació» i per això espera més cuiners participants. S’espera que hi participin més d’una quarantena de concursants, que optaran a sis primers premis de ‘Mestres Arrossejaires’. D’altra banda, els visitants podran tastar aquest típic plat mariner al preu d’1 euro per degustació. La Diada comptarà amb les actuacions musicals de Los Sirgadors i de la xaranga Xim Xim Mig Grau.
“La novetat d’enguany és que els actes principals de les Jornades, s’han desglossat en dos actes perquè ambdós atrauen moltes persones” ha explicat Damià Llaó, gerent de l’Àrea Municipal de Turisme, fent referència a què diumenge 16 d’octubre, al matí i a la Confraria Vella, tindrà lloc la Diada Castellera local amb els Xiquets del Serrallo (Tarragona), els Nois de la Torre (Torredembarra) i Los Xics Caleros (l’Ametlla de Mar).