De Calavari a Roma, l’extraordinària odissea d’una intrèpida viatgera del segle IV. L’últim terç del segle IV després de Crist és un període de profunds canvis. Els valors s’inverteixen i els perseguits es converteixen en perseguidors. El Senat romà està dividit i la permanència de l’estàtua de la Victòria és el símbol de l’enfrontament entre pagans i cristians. En aquest escenari de fi d’una civilització, Etheria, una dona noble de la Gallaecia, l’actual Galícia, emparentada amb l’emperador Teodosi, emprèn un viatge a Terra Santa darrere del seu somni. En el seu pas per Lucus Augusta, Caesaraugusta, Tarraco, Barcino, Gerunda, Roma i altres ciutats, escriu un diari per transmetre aquesta experiència als seus deixebles. No obstant això, sovint les coses no succeeixen com s’havia previst. L’aparició d’Irene de Aveleda, una patrícia que, sota la seva aparença de lluitar per una noble causa, busca venjança, obligarà la peregrina a prendre decisions insospitades i enfrontar-se a les seves pròpies contradiccions. Dues dones inverteixen els seus destins en aquest calidoscopi d’una època de crisi. Un cant a la tolerància i l’amistat, a la capacitat de convertir el viatge en una experiència de vida. Perquè res està escrit a les estrelles.

Aquesta és la sinopsi de la última novel·la de l’escriptora Coia Valls. El primer període d’escriptura va començar al 2009 quan va realitzar un viatge a Betanzos, Galícia. Allí va descobrir la història d’Etheria a través de diversos documents de l’època. “He anat coent la història, de vegades buscant informació i d’altres mentalment o recorrent tots els paisatges fins que em va atrapar el suficient com per endinsar-m’hi” va explicar Valls. Per entendre millor la història d’Etheria, Coia Valls va visitar les ciutats que la protagonista va recórrer durant el seu viatge “el que he volgut fer és trepitjar tots aquests escenaris, fer tot un documental i posar-me en la pell d’Etheria”.

La trajectòria novelística de Coia Valls

Al 2010 va veure la llum la seva primera novel·la, La Princesa de Jade, dos anys després va publicar, El mercader, que va ser guardonada amb el Premi dels Lectors de L’Illa dels Llibres, el Premi a la Millor Novel·la en Català de Llegir en Cas d’Incendi i el Premi a la Millor Novel·la Històrica 2012 de la web Novel·les Històriques. Al març del 2013, l’editorial Sperling & Kuper l’edita en italià: Il mercante di stoffe. Al 2013 va presentar Les torres del cel i l’any següent 2014 va veure la llum La cuinera. Ara fa un any va sortir la novel·la Amor prohibit. 

En el món de la literatura infantil i juvenil ha publicat el conte infantil Marea de lletres que maregen (2010) i la novel·la juvenil L’Ombra dels oblidats (2011).

https://www.youtube.com/watch?v=Z4QoVqbC7v4

Periodista.
Twitter: @sara_hernandez