Les dificultats financeres que travessa el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) estan tensionant l’ens presidit per l’alcalde de Roquetes, Ivan Garcia. Els impagaments per part d’alguns ajuntaments dels serveis de recollida i gestió dels residus han obert la porta a plantejar-se la possibilitat de col·lapse a curt termini. Entre altres coses perquè, amb el tancament de la tercera fase de l’abocador de Mas de Barberans a partir de setembre, el consorci haurà de fer ús del de Tivissa de manera temporal, la qual cosa implica un increment de costos que encara no ha estat assumit per la totalitat d’entitats locals beneficiàries del servei. Entre les causes del problema s’hi troba el fet que el Consell Comarcal del Montsià (un dels consorciats) només ha aprovat fins a dia avui els preus públics pel que fa al servei de recollida. “Falta la part de gestió, totalment necessària per a fer este contracte nou amb Tivissa”, lamentava Garcia en entrevista a Ebredigital.cat que podeu consultar clicant aquí. Aquest buit legal no és menor, perquè impedeix, per exemple, que l’Ajuntament d’Amposta pugui fer efectiu els pagaments que li pertoquen per aquest darrer concepte. La causa es troba en la negativa d’intervenció municipal a abonar uns diners que no tenen preu ratificat encara per l’administració encarregada de prestar el servei.
No hi ha hagut fins ara cap convocatòria de mitjans per part del Consell Comarcal del Montsià que permeti conèixer les raons que poden al·legar per aquest retard. Però davant l’evidència que els temps va corrent i el penya-segat cada cop està cada cop més a prop, des de presidència del COPATE s’ha enviat aquesta setmana una carta al president del consell del Montsià, Sergi Guimerà, en la qual obre la porta a adoptar una solució dràstica, com és l’activació de l’article 38 dels estatus del COPATE, que permet l’expulsió dels consorciats. En adjunt hi figura un informe tècnic sobre l’esgotament de la vida útil de la fase III de Mas de Barberans. El document serveix per exposar la “situació crítica” a que s’ha arribat perquè “l’aprovació parcial” de tarifes impedeix l’adjudicació de l’única alternativa existent damunt la taula, com és fer ús de l’abocador de Tivissa.
La decisió de pitjar el botó d’alarma, segons es detalla a la carta, arriba després que a inicis de juny la Comissió de Govern del COPATE deixés clar que no té intenció d’assumir el risc personal que suposaria adjudicar el nou contracte de servei de tractament de fracció resta i residus voluminosos a Tivissa, amb un valor estimat de 5.007.660,00 euros. D’aquesta manera, l’única opció possible existent és la d’interrompre la prestació del servei de recollida a partir de setembre, amb l’evident perjudici als ajuntaments.
I donat que no hi ha cap alternativa viable sense Tivissa, Garcia deixa clar en la missiva que, en cas de no haver resolt la problemàtica administrativa que impedeix el normal funcionament del consorci abans del 15 de juliol, convocarà la Junta General per activar l’article 38. Una decisió adoptada davant “la impossibilitat de complir amb l’encàrrec de gestió que vau fer al COPATE, ja que no disposarem de la capacitat operativa òptima per dur a terme les prestacions que són objecte de la delegació de competències”.
L’article en qüestió es desenvolupa en tres punts. Segons es recull en el primer, “quan una entitat consorciada adopti acords o actes administratius en general o la seva gestió resulti greument danyosa per als interessos consorcials, amb l’advertència prèvia del President del Consorci i audiència a l’entitat afectada podrà acordar-se l’expulsió d’aquest mitjançant acord de Junta General adoptat amb l’aprovació de la majoria de dos terços del nombre legal dels seus membres”.
El segon afirma que, seguint “el procediment establert en el número anterior, també podrà acordar-se la separació de l’Entitat consorciada que reiteradament incomplís les seves obligacions econòmiques respecte al Consorci”.
Finalment, el tercer i darrer punt de l’articulat estableix que “independentment de l’expulsió, el Consorci activarà les accions administratives o judicials pertinents per exigir la reparació dels danys o perjudicis a l’entitat consorciada”.