El director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez, ha avançat aquest matí a CANAL TE que està a punt de sortir publicat al Butlletí Oficial de la Unió Europea la licitació d’un projecte per fer totes les actuacions de reforç al front litoral (Marquesa-Trabucador-Buda) i d’obertura de la bocana del Fangar. “Probablement molta de l’arena per a la platja de la Marquesa podrà sortir de la bocana del Fangar. I la resta provindria dels jaciments d’arenes que hem detectat davant de la costa del delta. Això encara s’ha de validar tècnicament, portar-ho a la comissió bilateral per contrastar-ho amb el Ministeri. Això vol dir que ens plantaríem al 2024 amb una proposta tècnica, al 2025 podríem redactar els projectes i a finals d’aquest any o principis del 2026 es podrien començar els treballs”. Gómez ha volgut recordar que el marc temporal que planteja l’Estratègia Delta, el projecte del govern català on s’insereix aquesta actuació, abasta un període de vuit anys, del 2022 al 2030.
D’altra banda, i per segon any consecutiu, es preveu que la collita de l’oliva sigui molt menor de l’habitual, sobretot a les comarques del Baix Ebre i del Montsià. Segons ha reconegut Gómez, en aquestes comarques pot haver pics màxims de menor producció de fins a un 70%. La Terra Alta i la Ribera d’Ebre no es veurà tant afectada. La sequera i les altes temperatures van afectar la floració i els mals resultats de la campanya del 2022 es repetiran per segon any consecutiu. “Estem treballant en veure com podem ajudar a aquest sector per que superi l’any i també com ajudem a les cooperatives, ja que dos anys consecutius d’entrada més baixa de producte, també les afecta”.
La sequera i les restriccions d’aigua imposades a les comunitats de regants finalment també tindran un efecte negatiu sobre la producció d’arròs al delta de l’Ebre, que Gómez preveu que se situe entorn un 30% menys. “Al mes de maig hi havia molta incertesa i fins i tot pensàvem que no veuríem la maquinària treballant pel delta. No estem contents, però les expectatives eren llavors molt pitjors de les que han acabat sent. Lles zones més properes a la mar, han patit molt i aquí les produccions han baixat molt. Per contra sembla que el preu serà una mica millor que l’any passat”. Un dels problemes que ha comportat la menor entrada d’aigua dolça als arrossars ha estat l’augment de salinització. “Portem temps treballant en el Pla de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre (PIGADE) però enguany ens hem trobat amb un escenari desconegut. La menor presència d’aigua dolça ha augmentat la salinització. Posarem en marxa un seguit de proves per a fer drenatges de fons. Ja s’ha fet alguna experiència i hem preparat una quantificació econòmica i amb les comunitats de regants estem mirant a veure com es pot implementar. Seria interessant que fora un actuació col·lectiva i que no cada parcel·la es fes el seu propi drenatge”.
Reacció a la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE) detectada al País Valencià
En un altre ordre de coses, respecte als casos detectats al nord de la comunitat valenciana de la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE) -coneguda com la Malaltia Hemorràgica del cérvol- que afecta animals remugants com els cérvols o el vacum, el director territorial d’Acció Climàtica ha explicat que “la província de Tarragona ja està tancada. Els nostres serveis veterinaris estan en alerta i en fan un seguiment. Pel moment no s’ha detectat cap cas, però vull dir que això afectaria, en tot cas, als moviments de vacum, però només per a exportació internacional. No es podria exportar a zones declarades lliures, però sí dins de Catalunya o dins d’Espanya”.
Podeu veure l’entrevista sencera aquí: