“Un recorregut per l’antiga colònia de l’electroquímica de Flix”. Aquest és el títol d’un audiovisual que aquest dissabte 23 de setembre emetrà CANAL TE a les 21:30 hores, iniciant les projeccions setmanals d’un cicle de documentals que tindrà deu capítols, i que sempre es podran veure el mateix dia i hora en estrena (dissabtes a les 21:30 h) fins al 25 de novembre.
Tots els audiovisuals ja els han pogut vore un reduït grup de persones. Concretament els seguidors de la xarxa X (l’antic Twitter), per mitjà del perfil @livemedia. Els seus promotors són Maria Escobedo, productora i guionista de Barcelona, i Andrew Colquhoun, càmera del Regne Unit, que presenten el seu projecte com una aposta per “les tecnologies de vídeo live on line i les eines TIC”, al mateix temps que promouen el “manteniment cultural dels paisatges”.
Operen des de l’associació anomenada Livimedia per a les Arts i Cultures en Xarxa, compten amb el suport de la Generalitat per mitjà dels fons Nex Generation, i en l’àmbit territorial el seu interlocutor ha estat l’IRMU (Institut Ramon Muntaner). Un centre cultural de referència amb seu a Móra la Nova a través del qual han acabat contactant amb CERE (Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre), la Fundació El Solà (Terra Alta) i el Centre d’Estudis Territori Inhòspit, creat a Tivenys fa un parell d’anys.
El cicle documental porta per títol ‘Matrix Cultura 2050 a les Terres de l’Ebre: Els camins de l’aigua’. Un capítol està dedicat al Baix Ebre, concretament als cocons de Tivenys. Dos més a la Terra Alta: un per a la cultura del vi de Gandesa, i l’altre a l’Abecedari de la Llibertat a Corbera d’Ebre. I els VUIT de la Ribera d’Ebre es completen mostrant els rentadors de Tivissa, el meandre de Flix, el llagut d’Ascó, el pas de barca a Miravet, el “saber fenològic” de la Serra d’Almos, i finalment la “Fada d’aigua” de Ribarroja d’Ebre.
En opinió de Sisco Besalduch, president de ‘Territori inhòspit’, “LIVIMEDIA ha fet una faena pionera. Mostren la nostra cultura i paisatge, i els seus testimonis, cosa que només els centres d’estudi ens hem preocupat de recuperar”. I afegia que l’emissió a través de les dos televisions del CAV (Centre Audiovisual de la Vegueria), “és genial, perquè ho podrà vore tothom. Seria bo que també es pogués vore per tot Catalunya a través de la Xarxa”, concloïa.
Pel que fa al format, Miki Colomer, CEO de CANAL TE, opina que “és una proposta molt interessant i nova de mostrar el territori. És un passeig amb pla seqüència, durant el qual, de manera amena és veu tot allò que s’explica”. Cal tenir en compte que és una producció produïda per a xarxes socials i en directe. Com es podrà vore, s’aposta pel so ambient i quan intervenen els diferents col·laboradors, es passen el micròfon per poder intervenir tots, ja que els recursos tècnics són limitats i només hi ha un càmera.
MATRIX i LIVIMEDIA
En la informació corporativa que ofereixen els productors, s’explica que “Matrix Cultura 2050 és un projecte operatiu des del 2020 a diferents comarques de Catalunya que advoca per ‘la cultura com a matriu de sostenibilitat’, amb la mirada adreçada al territori com a paisatge cultural”. Les emissions en directe pel seu perfil d’X es van iniciar el 31 de maig a Flix, que és el capítol que s’estrenarà dissabte i on intervenen Pere Muñoz, Cristina Ferrús, Óscar Bosch i Helena Blanch).
La resta de directes en línia per X es van emetre el 8 de juny a Tivissa (Pere Navarro i Carles Castellà); 15 de juny a Flix (Jaume Masip Llop i Olga Poblet); 22 de juny a Tivenys (Sisco Besalduch i Javier Mauri); 6 de juliol a Gandesa (Carme Ferrer i Albert Guiu); 13 de juliol a Miravet (Josep Cañabate i Paco Navarro); 14 de juliol a Vinebre; 18 de juliol a la Serra d’Almos (Josep Borrell i Olga Poblet); 20 de juliol a Corbera d’Ebre (Josep Cañada i Jesús Pedrola); 26 de juliol a Ascó (Josep Maria Raduà i Biel Pubill), i 28 de juliol a Ribarroja d’Ebre (Andreu Carranza i Sarah Misselbrook).