El Consell Comarcal de la Terra Alta ha posat en marxa el primer Pla Comarcal de Polítiques LGBTI+ 2022-2026. El pla neix amb l’objectiu de definir un conjunt integrat i sistemàtic de polítiques i mesures que possibilitin que totes les persones dels municipis de la Terra Alta puguin assolir el seu màxim potencial i participar com a ciutadans i ciutadanes sense cap discriminació per raó de la diversitat afectiva i sexual i de gènere. Així, el Pla Comarcal vol aconseguir el reconeixement de la diversitat sexual i afectiva de les persones, i, d’aquesta manera, en el marc de les competències que per normativa són pròpies del Consell Comarcal de la Terra Alta, poder garantir un futur en què no hi hagi discriminacions, violències o vulneracions dels drets de les persones LGBTI.
“Volem disposar d’un document viu que contribueixi a transformar en clau de gènere la nostra societat, definint els projectes i actuacions que cal desenvolupar per avançar cap a la igualtat. Aquest pla s’ha elaborat mitjançant una diagnosi comarcal, escoltant la veu dels ciutadans mitjançant qüestionaris i entrevistes, i la feina de tècnics, diferents professionals, polítics i el personal laboral de les nostres institucions”, explica Aida Castro, consellera comarcal d’Atenció Ciutadana i Benestar Social.
En tot cas, el Pla Comarcal es tracta d’un instrument de planificació i priorització de les actuacions en matèria d’igualtat LGTBI+ a la Terra Alta. És a dir, una eina de treball transversal que incorpora diverses àrees i competències comarcals i municipals i, com a tal, requereix l’adquisició de compromisos polítics. Per aquest motiu, es va aprovar en el ple del Consell Comarcal del passat 29 de setembre, com a òrgan competent, i ara s’ha traslladat als ajuntaments terraltencs perquè s’hi puguin adherir i el Pla Comarcal de Polítiques LGBTI+ es converteixi en el document municipal de referència en compliment de la Llei 11/2014 de 10 d’octubre per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.
“Les mesures com les que inclou aquest pla són un impuls més en l’aplicació d’una perspectiva de gènere a totes les polítiques del Consell Comarcal de la Terra Alta i aporten una mirada transversal. En definitiva, la nostra proposta de canvi profund en les maneres de fer política”, afegeix Castro.