La gran festa de la pagesia catalana se celebra també a la Ribera d’Ebre, enguany per setè cop. Dissabte 1 i diumenge 2 d’octubre, s’ha programat un cap de setmana de portes obertes a explotacions agroalimentàries de la comarca, a més de diversos restaurants i allotjaments rurals. Benvinguts a Pagès (BaP) és un projecte que va néixer el 2016 per tal de donar a conèixer tots els productors de Catalunya que obren les portes de casa seva per compartir el seu treball al camp, la pastura, la granja o l’obrador. És la forma de mostrar d’on neix tot allò que mengem i qui hi ha darrere dels aliments que arriben a les nostres taules.
A la Ribera d’Ebre hi participen en concret 5 explotacions productores. Es tracta de Biopaumerà, Formatgeria Laura i Los Bordissets de la Rafela (tots tres de Rasquera), Molí de Rué (de Vinebre) i Mel Somper (de Flix). Quant a restauradors, la comarca compta amb la participació de La Braseria de Tivissa, el Molí de Xim Restaurant (Miravet), el Restaurant Bar Sindicat (Ginestar) i el Restaurant Pas de l’Ase (Garcia). Finalment, quan a allotjament, hi trobem Cal Blanco Miravet, Càmping i Alberg Tivissa, Casa del Castell (Móra d’Ebre), Casa Font (Benissanet), i Hostal Fontdemora (Móra la Nova). “L’aposta del Consell comarcal de la Ribera d’Ebre és segura en quant a productes agroalimentaris i els productors que en son autòctons de la zona i treballen any rere any amb el producte”, afirma la presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim.
Enguany, i com a novetat, la Ribera d’Ebre busca crear sinergies entre tots els agents implicats en aquesta edició, i per això ha creat dues activitats complementàries. Es tracta de “Bosquerol per un dia”, on es podrà gaudir dels Tivissa Donkeys Firefighters per mostrar quina és la tasca que fan i la importància que hi tenen, i un “Tast de vins i formatges al terrat de l’Hostal Fontdemora”, on es degustaran els productes de Formatgeria Laura, maridats amb els vins de Molí de Rué. “Tots ells elaboraran aquests dies menús en productes del programa ‘Degusta Ribera d’Ebre’ i també dels participants a ‘Benvinguts a pagès’”, sentència Carim.
Amb tot els diferents actors que hi participen tenen clara una cosa: volen visibilitzar els seus productes, i demostrar que s’ha d’apostar pels productes locals i de proximitat. “Volem donar a conèixer d’on ve la llet que nosaltres fem, tot el circuit, i que les famílies puguin veure-ho i apreciar l’esforç que fem per poder donar un bon producte. La gent valora els productes de proximitat gràcies a festivitats com aquesta i veure les diferències i els gustos dels nostres productes”, confirma Laura Bladé, la propietària de Formatgeria Laura. Per la seva part, Ferran Brull, propietari del Restaurant la Braseria, s’ha sumat enguany per primer cop a la campanya amb la intenció de donar valor al producte de proximitat, “ja que nosaltres al nostre restaurant emprem productes de la zona i volem que aprecien el producte que comprem i que consumeixen, i puguin veure tota la feina que hi ha darrere. Considero que si vols un vi de La Rioja hi vas allà; jo prefereixo un Tarragona, un Montsant, un Terra Alta o un Priorat, que és el que tenim aquí”.