La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, han donat el tret de sortida al curs 2022-2023 de les Escoles Agràries de la Generalitat de Catalunya, a l’Escola Agrària de Gandesa (Terra Alta). Un curs que comença amb moltes novetats com ara la posada en marxad’un nou cicle de grau superior: el de Vitivinicultura.
La consellera Jordà ha posat en valor l’inici a partir d’aquest curs del cicle formatiu de grau superior (CFGS) de Vitivinicultura, “una reivindicació històrica de l’Escola Agrària de Gandesa, amb demandes insistents del sector i del territori.” Aquest nou cicle formatiu, autoritzat pel Departament d’Educació, dona continuïtat al cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) d’Olis d’Oliva i Vins. Amb una durada de 99 hores de formació en elaboració d’olis Premium, analítica i tast, són els únics estudis superiors de formació professional de l’Estat espanyol que inclouen producció d’olis d’oliva, i, per tant, l’únic Cicle de Formació de Grau Superior que la inclou.
En aquest sentit, la titular d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha remarcat “la importància que ha tingut i té la formació oferta per l’Escola de Gandesa per al desenvolupament econòmic del sector del vi i de l’oli a la Terra Alta. La comarca ha passat dels 35 cellers de l’any 2000 als 63 aquest any 2022, cosa que ha afavorit la fixació de persones al territori i el desenvolupament de l’economia comarcal, aspectes als quals segur que ha contribuït l’Escola Agrària en tots aquests anys”.
Per la seva banda, Josep Gonzàlez-Cambray ha felicitat l’Escola Agrària pels 50 anys d’història, “una escola que contagia present, futur, energia positiva i estima per la terra”.
Més cicles formatius que mai
L’oferta de cicles també s’amplia amb el nou cicle a l’Escola de Agrària de Manresa de Paisatgisme i Medi Rural orientat al perfil professional d’Agroecologia i Acció Climàtica, l’únic cicle de grau superior d’aquestes característiques (amb enfocament agroecològic).
Així, el pròxim curs acadèmic, amb la incorporació d’aquests dos cicles, les escoles agràries oferiran un total de 13 cicles formatius de grau superior que se centren en diferents camps d’aprenentatge: la producció agroecològica, el paisatgisme i el medi rural, la gestió forestal i del medi natural, la indústria alimentària, la vitivinicultura, el màrqueting i la publicitat aplicats al món de l’enologia i la ramaderia i l’assistència en sanitat animal. Pel que fa als de grau mitjà, continuaran oferint 11 cicles formatius de diversos sectors: la producció agroecològica, la producció agropecuària, el sector de l’elaboració dels olis d’oliva i els vins, l’aprofitament i la conservació del medi natural i les activitats eqüestres.