La mort de diversos peixos al riu Ebre, entre l’embassament de Flix i Riba-roja d’Ebre segueix sent encara una incògnita. Agents Rurals van trobar peixos morts al riu Ebre, al pantà de Flix, fa uns dies. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) redueix la xifra de peixos morts a alguns centenars, però els Agents Rurals no descarten que siguin més de cinc mil. Les inspeccions i les recollides de mostres d’aigua i d’exemplars afectats s’han fet conjuntament i s’esperen encara els resultats d’algunes anàlisis.
En la investigació s’ha constatat que la causa es tracta de la reducció sobtada de l’oxigen a l’aigua. En les necròpsies dels animals i les primeres anàlisis de l’aigua no s’ha trobat cap causa evident de la mort dels animals, però l’Ajuntament de Flix ha realitat uns anàlisi que desvinculen la contaminació com a causa de la mort dels animals, al menys a la zona del pantà del municipi. Els Agents Rurals alerten que l’impacte ambiental “és molt gran” com també econòmic per la pesca turística.
“Han mort silurs grans, i alevins de peixos de totes les espècies, carpes, black bass, luciopercas… Tot ha mort”, ha lamentat Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rurals a les Terres de l’Ebre. Una hipòtesi és que s’hagi produït algun fenomen natural “d’explosió de microorganismes, bacteris, microalgues o protozous en general, que havia passat en algun cas puntual abans”.
L’ACA apunta que els peixos van morir per anòxia, per la falta sobtada d’oxigen a l’aigua, un fenomen que asseguren que és habitual a l’estiu, en períodes llargs de sequera, quan els cabals del riu baixen o la làmina d’aigua és molt fina i les temperatures molt altes. Com assenyalen els Agents Rurals, les estacions de mesurament dels paràmetres de l’aigua de la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) van detectar “canvis en l’oxigen” durant les maniobres de parada i posada en marxa de la turbina. Tot i la relació i coincidència, encara “no està clar” per què s’ha produït l’anòxia, i s’esperen els resultats de l’embassament riba-rojà.
Per la seva banda, Agents Rurals i ACA volen arribar al final de la qüestió i resoldre la causa de la mortalitat de peixos al pantà de Flix per identificar-la i corregir-la, i així “evitar nous episodis de cara a futur”.
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]