Un any més la Galera participa de Ebre, Art & Patrimoni, festival que s’alterna amb l’Ebre, Música & Patrimoni, organitzat a través del Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura, dins del programa de Museu de suport territorial, amb actes puntuals que tindran lloc de juliol a setembre, a diferents museus i centres d’interpretació de les Terres de l’Ebre. L’Ajuntament de la Galera hi participa des del moment de la seva creació (2014) a través de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera.

En aquesta edició el festival està dedicat als elements que deixen o formen registres en el patrimoni: marques, símbols, signes, segells, traços, decoracions, empremtes, rastres, grafittis, anagrames, etc.

Els artistes participants prioritzaran alguna de les tècniques següents: gravat, litografia, serigrafia, xilografia, aiguafort, linotípia, estampació, calc, dibuix, gofrat, girotaku, cianotipia, etc.

Enguany participen del festival nou equipaments, del 15 juliol al 30 de setembre, oferint un seguit d’exposicions i actes diversos (www.museuterresebre.cat)

En el cas del nostre centre, els artistes: Maria Torta i G. Bel, s’han centrat en les marques realitzades als cànters de la Galera, amb una argila especial carregada d’òxid de ferro, a partir d’aquí i a través de l’obra gràfica i la ceràmica han creat una magnífica exposició: “Art i Patrimoni lligats a les Terres de l’Ebre i concretament al poble de la Galera ens endinsa en unes marques sobre el fang que es perden al llarg del temps i la història. Empremtes en la terrissa que ens parlen de tradició, distinció, treball, quotidianitat, territori i artesania.

Com a artistes hem portat a terme un treball de recerca, descontextualització i estudi de les ceràmiques tradicionals, des dels elements primaris que les conformen, passant per totes les fases del procés de creació fins a l’estadi final de destrucció. Això ens ha permès obtenir una visió i lectura que sovint resta amagada per sota de la quotidianitat d’aquestes emblemàtiques peces.

El registre d’allò que queda quan l’objecte transcendeix al seu ús ens brinda una perspectiva des d’on poder observar, com a través d’una lent d’augment, les marques pròpies. Aquells indicis d’una mà creadora o del moviment del torn, formes i volums cobren importància i visibilitat, les empremtes que resten discretes i ocultes en algun racó de tota terrissa artesanal.

El resultat de la nostra cerca a estat prendre com a referència els elements més característics i significatius de la tradició amb argila de la Galera, recreant i reinterpretant un conjunt d’obres vinculades tant a la marca de la Galera com al seu llegat terrissaire” (Maria Torta i G. Bel) 

Maria Torta Bausili, treballa en diversos museus com a restauradora de béns culturals, llicenciada per l’ ESCRBCC de Barcelona. També es dedica a diferents disciplines artístiques, entre elles l’art gràfic i il·lustració, amb interès per la investigació de diferents materials, suports i tècniques. Col·labora com a il·lustradora en diverses plataformes artístiques digitals i porta a terme projectes propis d’autoedició creativa.

  1. Bel, artista multidisciplinari. Va estudiar a l’Escola D’Art i Disseny ESARDI d’Amposta i amb estudis complementaris a l’escola Massana de Barcelona. Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives a La Fundació Caixa Vinaròs, les Aules de Castelló, MUCBE de Benicarló, Galeria 232 de Barcelona, fira d’Art de Beijing, Biennal Ciutat Vella de València (menció d’honor), Galeria Artvox Venècia 1.0. Així mateix té obra pública a Vinaròs: “transmutació” i Benicarló: “un bri d’esperança”. Defineix la seva obra com a conceptual i compromesa, fent servir materials reutilitzats: www.garciabel.cat

El 10 d’agost, a les 19’00 h, es farà l’acte inaugural de l’exposició amb dansa i perfomance a càrrec d’AnyA Duo.

Del 5 al 14 d’agost, en motiu de les Festes Majors, hi haurà un horari especial, obrint tots els dies de 12’00 a 14’00 h   

A partir del 14 d’agost es torna a l’horari habitual: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12 a 14’00 hores. 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.