El president de la Denominació d’Origen Terra Alta, Joan Arrufí, va comparèxier davant la Comissió d’Acció Climàtica del Parlament de Catalunya per advertir dels perjudicis i amenaces que genera el projecte de línia de molt alta tensió que està previst construir entre les Terres de l’Ebre i Begues, al Baix Llobregat, així com sobre altres projectes similars que afecten de manera directa a la comarca de la Terra Alta.

Tots estem d’acord amb aquesta nova posada en marxa de renovables al país, però s’ha de fer amb seny. Justament aquí, a la Terra Alta, l’impacte d’aquesta invasió d’energia eòlica està destruint el que seria el futur de la nostra comarca envers el món del vi, viticultura i turisme enològic, que ara està tenint prou força per assentar gent al territori i gent qualificada, i trencar aquest envelliment que aquestes comarques del sud, i en especial aquí a la Terra Alta, estem tenint“, va dir Arrufí a l’inici de la seva intervenció.

Referent al tema concret de la MAT, Arrufí es va referir als pobles afectats a la comarca que, al mateix temps, són ja zones afectades per la massificació eòlica: “Amb el tema de la MAT, els pobles afectats dintre de la Terra Alta són Batea, Corbera d’Ebre, Gandesa i La Fatarella. Quatre pobles dins d’aquesta comarca on tornarem a patir el malbaratament del nostre territori envers una energia que no la consumirem aquí al territori. Evidentment, hem de ser solidaris, però sí que cal ser políticament valents per poder buscar una solució on tot el país aporti la mateixa solidaritat“.

En finalitzar la seva intervenció, va interpel·lar directament als polítics i a la seva capacitat de prendre decisions que afecten el territori perquè es tinguin en compte totes les zones, també aquelles més rurals i despoblades, històricament més oblidades: “Com a representant de la Denominació d’Origen i dels viticultors, viticultores i cellers, el primer motor econòmic d’aquí del territori, la meva postura és totalment en contra de la massificació i el malbaratament de les zones rurals perquè és una de les riqueses més importants que tenim en aquest país i cal cuidar-les si no volem que desapareguin”.

A la comissió van intervindre també representants del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans, d’Unió de Pagesos, de l’Associació pro Vegueria Penedès, del Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola i de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, que ha fet una clara defensa del potencial del territori pel que fa al turisme, especialment ara que s’acaba de posar en marxa un important projecte enoturístic per a la zona com és la Ruta del Vi de la DO Terra Alta.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.