Este dijous 20 de gener fa dos anys que arribava a la costa catalana el temporal Glòria un dels fenòmens meteorològics més extrems dels últims anys i que va evidenciar la fragilitat del delta de l’Ebre. Dos anys després les solucions encara estan per arribar.

L’embat del Glòria sobre la costa del Delta va ser devastador. Va esborrar platges i dunes i l’aigua del mar va penetrar tres quilòmetres terra endins envaint 3.000 hectàrees d’arrossars. També l’illa de Buda va quedar sota l’aigua i la força de les onades va esquerdar la barra del Trabucador. Dos anys després, el Delta encara espera les solucions definitives.

L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, recorda que malgrat les manifestacions de bona voluntat de les institucions “les accions contundents no arriben” i recorda que encara no s’ha pogut dur a terme la mobilització de sorres per a reforçar el litoral del Delta i que el Pla de protecció presentat pel Ministeri “no va en la línia de conservar l’actual morfologia del Delta”. Soler ha insistit que l’Ajuntament de Deltebre no es “resignarà” i seguirà exigint solucions per al Delta. “Avui el que hem de dir com a Ajuntament és que la ciutadania del Delta no es resignarà i que defensarem a capa i espasa el nostre Delta allà on face falta. Ens farem escoltar i ens farem de respectar”

L’alcalde de Sant Jaume d’Enveja, Joan Castor Gonell, ha lamentat que Estat i Generalitat no tinguin la mateixa pressa que es té al territori. “Al delta se li ha acabat el temps o actuem de manera immediata per protegir-lo o el perdrem”. Castor valora positvament que hi hage un Pla de Protecció del delta, però lamenta la lentitud amb la que s’avança: “està costant molt i sembla que el Ministeri no té la pressa que té el Delta”. Gonell també demana a la Generalitat que “no pose traves administratives” a les actuacions del Delta i lamenta que s’hage retardat l’actuació de reforç de sorres al delta de l’Ebre pel tràmit de l’avaluació d’impacte ambiental.

Des de l’Ampolla, la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Meritxell Faiges, recorda que el Glòria va causar danys al port i al passeig marítim, que van poder ser reparats per l’Estat i Ports de la Generalitat, però, en canvi lamenta que la situació a l’Arenal i el Delta no s’ha restablert després del Glòria. “Necesitem urgentment que tant la Generalitat com Ministeri comencen a actuar. Necessitem recursos i menys pals a les rodes per tal de poder tirar endavant els projectes que ajudarien a frenar la regressió. No podem esperar més”.