El territori culpabilitza els governs català i espanyol de deixar morir el Delta de l’Ebre per la seva ‘inacció’ a l’hora d’establir polítiques efectives. Són conclusions extretes de la primera Comissió d’Estudi sobre la Protecció del Delta de l’Ebre que s’ha celebrat en data d’aquest dimarts al Parlament de Catalunya. La Plataforma en Defensa de l’Ebre ha protagonitzat la compareixença més crítica, on han demanat que es faci efectiu el Pla de Protecció anunciat pel MITECO.

L’objectiu de la comissió és estudiar i fer el seguiment de totes les mesures que es duen a terme a l’ecosistema deltaic per tal de posar solució a les problemàtiques que afecten l’espai.  La portaveu del la Plataforma en Defensa de l’Ebre, Susana Abella, ha volgut justificar les seves declaracions a partir de diferents realitats:

En primer lloc, que es culpabilitza al territori amb l’afirmació que no hi ha consens territorial. També, que no han arribat les mesures promeses pels polítics després del temporal Glòria per tal d’aturar la regressió. En aquest aspecte, Abella ha reclamat que es faci efectiu el Pla de Protecció anunciat pel Ministeri per a la Transició Ecològica l’any 2020, ja que la ciutadania encara no coneix ni les dades dels projectes, ni el seu pressupost, ni el calendari d’actuacions.

Des de la PDE denuncien també que no s’ha fet efectiu el moviment de sorres per a reforçar els espais més fràgils davant l’embat d’un nou temporal, però que aquesta acció tampoc seria vàlida sense contemplar la baixada de sediments per les preses ebrenques. Incidint en la baixada de sediments, Francesc Vidal, director del Parc Natural del Delta de l’Ebre, ha volgut destacar el paper clau que hi juguen per tal de frenar la regressió.

 

Autor: