El director general de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II, José Antonio Gago, ha confirmat, en la trobada anual d’ANAV amb els mitjans de comunicació, que la Central Nuclear d’Ascó tindrà un nou Magatzem Temporal Individualitzat (ATI).

Aquest es construirà al mateix recinte, com el ja existent, mentre el Govern espanyol no aprovi el Magatzem Temporal Centralitzat (ATC), contemplat en l’esborrany del 7º Pla General de Residus Radioactius. Tindrà capacitat per a guardar el combustible nuclear gastat fins al 2031, any en què finalitza l’autorització d’explotació d’Ascó II, ja que ara l’emplaçament es troba al 75% amb previsió que aquest quedi ple el 2026.

Gago ha tret responsabilitats a ANAV sobre el malestar dels alcaldes pel que fa a la construcció o ampliació dels ATIs, i ha assegurat que és ENRESA (Empresa Nacional de Residus Radioactius) qui pren les decisions conjuntament amb el MITECO, el ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Tot i així, els residus es quedaran allí fins que, des de Madrid, no preguin una decisió.

De l’objectiu de la COP26 de descarbonitzar el planeta, José Antonio Gago ha assegurat que ‘les centrals nuclears són part de la solució’.

Gago no ha volgut atendre als mitjans de comunicació

Amb relació a l’accident que el passat 24 de novembre va costar la vida a un bomber de la Central Nuclear d’Ascó, José Antonio Gago ha vetat les preguntes als periodistes. Sí que ha volgut fer referència, però, als fets, tot i que sense micròfons.

Ha reafirmat la versió què la mort de Francesc Pons Algueró va ser en acte de servei, i que se senten ‘destrossats’. Afirma que han detectat les causes per les quals es va produir la descàrrega de CO₂, i que han corregit tot el necessari, assegurant ‘que tenen la certesa de què no tornarà a passar’, però que encara estan investigant els motius que van propiciar-ho. Respecte al perquè de la mort del bomber de Falck, diuen, és la Policia Judicial qui ho està inspeccionant.

Autor: