El periodista, escriptor i historiador vendrellenc, Andreu Caralt, ha presentat a la seu del Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre, a Tortosa, el seu nou llibre; ‘El somni trencat. Amposta: revolució, guerra i exili’.
Especialitzat en l’impacte de la Guerra Civil a l’Ebre, Caralt narra els fets succeïts a la capital del Montsià entre el 1936 i el 1939, posant èmfasi al moviment anarquista (sent Amposta un dels feus més important de Catalunya d’aquest corrent polític), a la repressió franquista o a l’exili massiu d’ebrencs a l’estranger; episodis extraordinaris i protagonistes de pocs estudis que se centrin únicament en les terres ampostines.
Una investigació que aprofundeix en les històries dels represaliats ampostins (un total de 348), i on es detallen les vivències de fins a cinquanta persones, moltes d’elles executades, com Lluís Cid, alcalde accidental d’Amposta en aquella època. També aborda casos com el d’Antoni Forcadell i Mulet o l’historiador José Germán González, a més a més d’incloure llistes inèdites dels qui van passar alguna vicissitud com l’exili o la història de fins a setze nens i nenes deportats.
La publicació, d’Onada edicions, ha estat el resultat del segon ‘Premi de Recerca Jordi Fontanet 2019’, concedit a l’autor per l’Ajuntament d’Amposta. L’especialista ja ha anunciat que, l’any vinent, té previst publicar un altre llibre sobre la Batalla de l’Ebre en format de crònica, narrant les vivències de diferents dietaris.