El municipi d’Alcanar ha commemorat enguany, per primera vegada, el Dia Internacional del Dol Perinatal, Gestacional i Neonatal. L’acte va tenir lloc el dia 16 d’octubre, a la replaceta situada al camí del cementiri, on es va retre un petit homenatge a les criatures que han mort abans del seu naixement, en el moment de néixer o en les primeres setmanes de vida.

Aquesta iniciativa és la primera acció d’un projecte de suport i acompanyament al dol perinatal que es desenvoluparà en els pròxims mesos i que ha comptat amb el suport de tots els grups polítics municipals. En el transcurs de l’acte es va encendre una espelma en record a tots els nadons del municipi que han marxat abans d’hora.

La regidora d’Afers Socials i Famílies, Maribel Ramon, va anunciar la voluntat del consistori de dotar el municipi amb un espai memorial destinat a donar suport  i acompanyar les famílies que han patit aquesta traumàtica situació. “Es tracta de reconèixer el dol de les famílies i parelles afectades i oferir-los un espai de recolliment i serenor per recordar el fill o filla que han perdut. És per això que volem que siguen les mateixes famílies les que proposen aquest espai, així com els elements que consideren més adequats per al reconeixement del dol i homenatge als seus fills”. Maribel també va explicar que dins d’aquest mateix projecte es programaran tallers i conferències al voltant del dol gestacional, perinatal i gestacional.

La xerrada de la psicòloga canareva Judit Labernia, especialitzada en aquest tipus de dol, va centrar aquest primer homenatge. Labernia va explicar que malgrat ser freqüent, la mort perinatal i gestacional constitueix un tema tabú, “un dol desautoritzat, ja que la societat no reconeix aquests infants i sovint minimitza la seua pèrdua”. En aquest sentit, considera necessària la creació d’espais de trobada i de suport a les persones afectades.  “És molt important que se senten acompanyades i donen una mica de sentit a l’experiència traumàtica que viuen. El saber i l’experiència d’altres persones que han transitat i integrat aquest patiment és molt valuós ”, va explicar Labernia.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.