L’advocacia de l’Estat supera l’acusació de la Fiscalia i demana penes més dures per a Josep Caparrós i Albert Salvadó, alcalde i tinent d’alcalde de La Ràpita, pels fets de l’1 d’octubre.

Mentre que per a Caparrós la Fiscalia li demana un any i quatre mesos d’inhabilitació, l’advocacia n’exigeix 15 i una multa de 14.600 euros pels delictes de prevaricació i desobediència, el mateix per a Salvadó, que passa de dotze mesos a 13 anys i tres mesos, i una multa d’11.000 euros per les mateixes faltes. Cal apuntar que la pena màxima del delicte de prevaricació, aplicat habitualment a casos de corrupció, és de 15 anys d’inhabilitació per exercir un càrrec públic o ser candidat a un procés electoral.

A l’escrit d’acusació, tal com ha avançat Catalunya Ràdio, tant el Ministeri fiscal com l’Advocacia de l’Estat descriuen els mateixos fets: consideren que tant Caparrós com Salvadó van fer tot el possible per esquivar la suspensió del referèndum i que van facilitar que es tornés a votar després que la Guàrdia Civil desallotgés brutalment el Pavelló Firal de La Ràpita deixant més de 80 ferits.

La decisió ha sorprès les defenses, ja que en altres causes obertes pel referèndum de l’1 d’octubre, l’advocacia demanava penes molt més baixes que el ministeri fiscal. És el cas del judici del Tribunal Suprem contra els líders polítics i socials de l’independentisme, on l’advocacia ni tan sols els va acusar de rebel·lió i es va quedar amb la sedició. Supera també les penes imposades als quatre membres de la mesa del Parlament, que va ser de vint mesos d’inhabilitació.

L’acusació també és molt més severa que en altres causes obertes contra alcaldes per l’1 d’octubre. A l’alcalde de Roquetes, Paco Gas, la Fiscalia li reclamava un any i tres mesos d’inhabilitació; a l’exalcalde d’Alcarràs, Jordi Serra, també un any i tres mesos; l’exalcalde d’Agramunt i exconseller, Bernat Soler, va ser condemnat a un any d’inhabilitació; mentre que l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, va ser absolta, però també feia front a un any d’inhabilitació.

Albert Salvadó, durant el Consell de Direcció de l’Administració Territorial del Govern a les Terres de l’Ebre ha qualificat la decisió de ‘desproporcionada’, però, assegura ‘ja estar acostumat a l’acarnissament contra el moviment independentista’. També ha dit que ‘està tranquil’, ja que ‘ell només va garantir que la ciutadania exercís el seu dret a vot’. En aquest sentit, assegura, ‘ho tornaria a fer’.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.