En una nota de premsa feta arribar als mitjans de comunicació des de Corembe volen reivindicar el valor artístic i patrimonial del Monument a la Batalla de l’Ebre i del seu escultor Lluís Mª Saumells, un prestigiós artista que fou director del Museu d’Art de la Diputació de Tarragona. Creuen que és important conèixer a l’escultor per conèixer el nostre Monument.

Un cop trets els elements, a l’any 1986, afegits i que feien referència al dictador Franco, ens trobem en un monument d’un valor artístic inqüestionable, fet per un escultor reconegut i de renom internacional. “No entenem les raons d’una descatalogació sense fonament jurídic i per tant “forçada” d’aquest monument. De fet pensem que el valor artístic ha de ser ressaltat a la hora de protegir-lo, tal com diu la llei de Memòria Històrica, en el seu Punt 2: 1. Article 15“, manifestaven des del col·lectiu que afegien que “Hem volgut fer un recull dels elements més rellevants i del seu significat, lligats a la personalitat de l’autor. Òbviament sense aquest coneixement de l’autor, és impossible valorar el monument en tota la seva extensió. Al nostre entendre, ha estat un oblit imperdonable el no conèixer a fons a l’escultor Lluís María Saumells, ja que possiblement l’estigma vers el monument hagués desaparegut“, sentenciaven.

El Monument a la Batalla de l’Ebre, va ser dissenyat i inaugurat en etapa franquista, com molts d’altres, no obstant la seva monumentalitat no es troba enlloc i pot formar part, un cop reinterpretat, del patrimoni artístic de la ciutat de Tortosa. “És la nostra voluntat treballar per donar a conèixer els elements artístics del monument i amb el convenciment de que coneixent l’autor podem valorar el monument i evitar que, com deia Antonio Machado, “Tot el que s’ignora, es menysprea” comentaven des de l’estament en defensa del monument. “No pretenem ser mestres per ensenyar, tant sols posar coneixements per descobrir i poder aprendre“, apuntaven.

Per un sentit de responsabilitat demanem que puguin recolzar aquest interès en valorar la vessant artística del monument. Tot recordant-li que el 68% dels veïns i veïnes de Tortosa van votar  reinterpretar-lo, i cal respectar la voluntat popular, com a element democràtic, de pau i concòrdia” concloïen des del Corembe.

Autor: