Els regants del Delta de l’Ebre manifesten que el llapó (algues de riu) que arriba als canals dels camps d’arròs, s’ha multiplicat en els darrers anys, especialment aquest 2021, i que extreure’l els hi suposa una gran despesa.

Experts mediambientalistes atribueixen aquesta proliferació a la falta de sediments que baixen per l’Ebre, i també, i d’una manera més indirecta, al canvi climàtic. Els motius: que el llapó prolifera gràcies a la llum solar.

Fa uns anys, quan a l’Ebre baixaven sediments, no n’hi havia tant com ara, ja que la turbulència de les aigües evitava que els rajos de sol penetressin fins al fons. Ara, amb el riu sense sediments, la transparència de l’aigua n’ha multiplicat la població. No el poden matar amb productes químics, ja que és essencial preservar la qualitat de l’arròs.

Però els motius econòmics no són els únics que preocupen als ebrencs. Segons els experts mediambientals, la sobrepoblació de llapó canvia els hàbits de les espècies, multiplica la reproducció de la mosca negra i afecta la navegabilitat del riu. Això també té a veure amb la temperatura de l’aigua, el musclo zebra, i, en definitiva, el canvi climàtic.

Amb la temporada ja a punt d’acabar, des del Delta de l’Ebre busquen solucions. Reclamen a l’Agència Catalana de l’Aigua i al Departament d’Agricultura de la Generalitat, fórmules per minorar l’impacte d’aquesta alga sense perjudicar el medi ambient.

Autor: