L’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre ha editat un catàleg de rutes pel terme municipal, un recull de vuit itineraris per fer a peu i/o en bicicleta amb el qual es vol promocionar el senderisme i el turisme actiu al municipi, també el Patrimoni cultural i natural del terme, que s’està recuperant i posant al descobert a mesura que s’obren noves rutes. Es tracta d’un material promocional per descobrir indrets emblemàtics, com el Mirador del Meandre de Valldeporcs, els Castellons, la Punt de l’Home pels Montserrats, la Punta del Duc, la Garita de Pinyeres els Valencians, les Sabateres de la Boca de la Vall, les Coves de la Vall de Gitona i el Mirador de Riba-roja per les Deveses i el GR99. A més de l’itinerari, cada ruta inclou una fitxa tècnica, la descripció dels punts d’interès que trobem en l’itinerari i un codi QR vinculat al wikiloc.
Aquestes rutes han estat organitzades com a caminades populars els darrers anys, amb molt bona acceptació per part dels riba-rojans. La pandèmia, però, va obligar a suspendre aquestes sortides i l’Ajuntament va publicar algunes de les rutes al web municipal www.riba-roja.cat/senderisme per facilitar que es poguessin fer els itineraris de manera individual o en grups bombolla, mentre no es poguessin organitzar actes amb públic. També es poden donar d’alta com a socis des del web www.ribaroja.cat/municipi/entitats/figot-tour. La idea és anar ampliant el format digital del catàleg de senderisme, a mesura que es vagin obrint nous senders.
Molt més que caminades
L’edició d’aquestes vuit rutes, en format paper i digital, ha estat possible per la gran labor que duen a terme els voluntaris de l’entitat Figot Tour, que a més de l’organització de les caminades populars han obert senderes i han recuperat els camins municipals amb el suport de la regidoria de Serveis i els coneixements de l’ADF, ja que disposen del carnet verd.
L’afició pel senderisme al poble sorgeix de la Caminada de la Lluna Plena que s’organitza cada final d’estiu a Riba-roja, des de fa gairebé una dècada. El 2018, un grup de voluntaris es constitueixen com a entitat: Figot Tour, que s’organitza a través d’un grup de Whatsapp, amb 137 participants, i s’activen a Facebook i Instagram per mostrar la seva filosofia, que combina natura i esport, però que va més enllà. L’organització d’una caminada suposa el desbrossament dels camins de la ruta escollida, la retirada de les runes i deixalles, la crema de rostolls, i la preservació del patrimoni municipal. També la senyalització de l’entorn.
Fins a la data s’han recuperat 40 quilòmetres de camins municipals, una tasca important també per minimitzar el risc d’incendi, especialment en aquesta època estival. En aquests anys, s’han localitzat forns d’oli de ginebre, forns de calç, trinxeres de la guerra civil, vestigis d’un poblat ibèric… L’inventari d’aquest patrimoni, en una part recollit a les rutes publicades, volen que sigui públic i consultable, i hi continuen treballant; ja tenen gairebé un centenar de ressenyes. Els esforços actualment s’estan dedicant al camí de Valldeporcs, ja que amb la col·laboració de la Federació Catalana i el Centre Excursionista de Tarragona s’està treballant per organitzar el 56è Dia del Camí de Muntanya aquesta tardor.
Oferta turística lligada a l’entorn natural
L’edició d’aquesta guia ha estat possible amb la col·laboració de la regidoria de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, amb la mirada posada a la creació d’una oferta turística al voltant del senderisme i les rutes a peu i de salut al municipi, aprofitant així el gran actiu turístic de Riba-roja: el seu entorn natural, que convida els visitants a gaudir dels espectaculars paisatges riba-rojans. L’altre gran potencial turístic, també lligat a l’entorn, és la pesca.