Agents del Grup de Desactivació d’Explosius (GEDEX) de la Guàrdia Civil de Tarragona, van procedir a retirar i posteriorment destruir 48 cartutxos de dinamita, que una persona va trobar en un antic magatzem en el terme municipal de Paüls (Tarragona).

Els fets es remunten a la tarda del dimecres, quan una veïna de la localitat va alertar a la Guàrdia Civil del descobriment d’uns cartutxos, que suposadament podrien ser explosius, localitzats quan feia treballs de neteja en un antic magatzem de la seva propietat situat als afores del nucli urbà de Paüls.

Després de fer-se càrrec de la incidència personal del GEDEX, va verificar que efectivament es tractava de 48 cartutxos de dinamita fabricada per l’empresa espanyola Unió Espanyola d’Explosius a la seva fàbrica de Galdácano (Biscaia) en els anys 50, en bon estat de conservació i apte per al seu ús, per la qual cosa després d’habilitar una zona de seguretat es va procedir a la destrucció d’aquests.

Aquest tipus de dinamita es va utilitzar a principis i mediats del segle passat, en mines, carreteres, pous i petites pedreres, així com per a fer explotar roques de gran grandària que es trobaven en les finques agrícoles.

Davant aquestes situacions, la Guàrdia Civil posa de manifest que la col·laboració ciutadana és clau per a localitzar i destruir aquest tipus de material, tenint en compte que aquest material segueix en la majoria dels casos conservant les propietats explosives per a les quals van ser fabricats, independentment de l’aspecte exterior que tinguin i que donin lloc a deduccions errònies que la seva manipulació manca de risc o perill.

A continuació es detallen una sèrie de mesures o consells sobre la manera d’actuar abans tals situacions:

– No manipular ni moure l’objecte sospitós.
– Senyalitzar el lloc de la troballa a fi de no oblidar-se del lloc.
– Comunicar el fet pel mitjà més ràpid a les autoritats competents perquè es desplacin al lloc de la troballa.
– Romandre en el lloc fins a l’arribada de la patrulla policial evitant que algú pugui acostar-se a aquest.
– L’artefacte serà retirat per personal especialitzat per a evitar qualsevol tipus d’accident.

A vegades també pot ocórrer, com en aquest cas, que durant la neteja, rehabilitació o remodelació de l’estructura d’algunes masies, habitatges o magatzems, ocults en un doble sostre o falsa paret, es localitzi aquest tipus de material, i en aquest cas la manera de procedir serà la mateixa que s’ha descrit anteriorment.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.