Ferran Roca és un veí i músic de Móra d’Ebre que té una col·lecció d’uns 300 instruments tradicionals d’arreu del món. Roca no es limita només a adquirir-los, sinó que també els aprèn a tocar. Fins i tot, ha confeccionat alguns instruments desapareguts a partir de gravats antics.

“Esta història comença l’any 1986 quan descobreixo la música tradicional, jo venia del món de la música clàssica. M’interessa el tema de les gralles i els instruments pels gegants. Llavors, a partir d’aquí, durant estos quasi 40 anys, doncs he anat adquirint, comprant, fabricant i canviant un munt d’instruments tradicionals”, ha explicat Roca.

El músic morenc no es limita només a adquirir aquests instruments, sinó que també els aprèn a tocar. “La gràcia de tenir un instrument musical és saber-lo fer sonar. Llavors, durant aquests anys, he fet classes per internet, he anat a llocs súper lluny i súper prop per a trobar gent que m’ensenyés com fer-los sonar. Dels 300, a part de set o vuit que són molt complicats perquè són sobretot, de l’Àfrica negra, els altres quasi tots els ser tocar. No d’una forma virtuosa, però almenys els sé fer sonar. És un plaer poder tenir una col·lecció que a més la puguis gaudir com a músic”.

A més, a vegades, recupera instruments que ja no existeixen a partir de gravats antics, com és el cas d’un campaniller que s’utilitzava tradicionalment per cantar l’aurora a Móra. El pare del Ferran, també músic, artesà i lutier, va aconseguir confeccionar aquest instrument gràcies a un gravat de principis del segle XX.

Roca toca en diferents grups de música tradicional com per exemple, la Rondalla dels Ports i forma part de l’Associació Espai de So. Aquesta entitat fa recerca i difusió del patrimoni etnomusical de les Terres de l’Ebre, el Matarranya, el Maestrat i els Ports.

 

Autor:

Periodista