El grup d’Esquerra Republicana al Parlament ha posat en marxa els tràmits per crear a una comissió específica per estudiar com protegir el delta de l’Ebre. Els diputats i les diputades republicanes han registrat, doncs, una proposta de resolució per tal que el ple del Parlament doni el tret de sortida a aquest espai de treball: “Elevem a la màxima institució representativa del país un problema gravíssim per al futur de l’existència d’un dels espais de més valor ambiental del país”, han afirmat els diputats ebrencs Lluís Salvadó i Maria Jesús Viña.

Els republicans volen que la comissió d’estudi obri “un espai de debat i de consens entre les administracions locals, la Generalitat i els actors socioeconòmics del delta de l’Ebre”. Per això proposen que aquestes sessions específiques al Parlament permetin fer un seguiment de les mesures per protegir el Delta que proposen tant les administracions catalanes com les entitats territorials i ambientals. Una fórmula per respondre al “diàleg de sords” que ha imposat el ministeri, que “durant dècades ha obviat les aportacions fetes des de Catalunya negant-se a generar espais de debat imprescindible”.

Per contrarestar-ho, doncs, els republicans volen fer front comú al Parlament davant de les amenaces de la regressió del Delta, la subsidència, la minva de cabals del riu i les conseqüències del canvi climàtic. “Fa dècades que la comunitat científica i el territori reclamem que s’obri la carpeta de la recuperació dels sediments acumulats al sistema d’embassaments Mequinensa  Riba-roja  Flix, davant de la inacció de la Confederació Hidrològica de l’Ebre i del seu abandonament respecte del tram català del riu Ebre”, han lamentat Salvadó i Viña.

Els republicans han arrencat ara els tràmits parlamentaris per impulsar la comissió d’estudi, que haurà d’arribar a ple, quan ho acordi la Junta de Portaveus, i començar a treballar. Amb aquesta nova comissió, Esquerra Republicana torna a situar les Terres de l’Ebre al centre del Parlament, després d’impulsar, l’anterior legislatura, una comissió per investigar el projecte Castor.

La proposta que els republicans porten ara al Parlament dona compliment a una moció d’Esquerra que, fa uns mesos, la cambra catalana va aprovar per unanimitat, i que ja exposava diverses actuacions per assegurar la protecció del delta de l’Ebre. Unes  actuacions que continuen sent imprescindibles i urgents. Entre d’altres, en són exemple la inversió de 6 milions d’euros per a la protecció del Delta inclosos als pressupostos de la Generalitat i que han de servir per implementar mesures com l’aportació de sorres a les zones més vulnerables, i també exigir el consens entre administracions en el pla per la protecció del litoral del Delta, redactat pel Ministeri de Transició Ecològica.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.