Des de fa anys, l’Arxiu del Port s’uneix a la commemoració tarragonina de commemoració de la Guerra Civil a començaments de cada any amb altres entitats del territori, i enguany participa també del norantè aniversari de la II República amb el cicle de conferències ‘Personatges de la II República’ que es va inaugurar el passat dimarts 4 de maig amb la biografia d’Antoni Rovira i Virgili’. Segueix aquest dimarts 11 de maig a les 19 hores amb la conferència de Josep Sancho Sancho sobre Marcel·lí Domingo, qui des de diferents càrrecs va promoure la construcció de nombroses escoles i decretà l’educació conjunta d’ambdós sexes, alhora que intentà impulsar la reforma agrària. Les quatre conferències del cicle es fan a l’emblemàtic Tinglado 1 del Moll de Costa de manera presencial. Ateses les condicions de seguretat i d’un aforament que arriba a una cinquantena de persones, cal fer reserva prèvia a [email protected] tot i que també es pot seguir l’acte mitjançant el canal de Youtube del Port de Tarragona.

L’Arxiu també proposa una activitat en format digital per permet investigar sobre el món dels arxius amb l’escape room, ‘El misteri de l’arxivera’, que s’havia programat fa un any en format presencial amb gran èxit. Aquesta activitat digital posa a prova la imaginació per a resoldre enigmes en línia dins de l’Arxiu. Una activitat innovadora coorganitzada amb Auriga Serveis Culturals. Qui vulgui accedir a l’enginyosa prova pot accedir mitjançant l’enllaç https://tuit.cat/ubhs1.

D’altra banda, l’Arxiu enguany celebra el seu trentè aniversari, una commemoració que es mostra amb gran instal·lació fotogràfica a la façana de l’edifici de l’Arxiu del Port (plaça dels Carros cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé) amb imatges de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència. El Tinglado 2, seu provisional del Museu del Port, ofereix fer una passejada per la història de Tarragona i el seu entorn portuari amb un itinerari que és una mostra del futur Museu.

L’entrada és gratuïta i se segueixen els protocols de seguretat. S’hi poden trobar les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió. També s’ha recreat una retrospectiva del comerç portuari així com elements de l’ofici de boter, mestre d’aixa, etc. Els àmbits de la història portuària a més del món de la pesca i l’esport conformen l’exposició temporal. La mostra és oberta de dimarts a dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h, i diumenges i festius d’11 h a 14 h. Dilluns és tancat.

El Museu també ofereix la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia. Per accedir a les activitats cal fer reserva mitjançant [email protected] o bé al 977 259 434.

Dues exposicions presencials prop de la mar

Fins a començaments de juny, el Moll de Costa acull dues exposicions d’artistes de viles tarragonines: Montblanc i Reus. Són dues mostres que apleguen diversos projectes que han tingut una gran acceptació del públic i la crítica; d’una banda, l’artista originari de Montblanc, Matias Palau Ferré exposa al Tinglado 1 una part de la seva dilatada i exitosa carrera artística i, de l’altra, artistes de Reus mostren a través del grup ARA (Associació Reusenca d’Artistes) peces sobre l’art mediterrani català al Refugi 1.

L’exposicció que es pot visitar al Tinglado 1 de pintor, escultor i ceramista montblanquí Maties Palau Ferré amb el títol ‘Retrospectiva Biogràfica’ mostra les seves singulars obres que reflecteixen el periple vital de l’artista. Artista d’una esplèndida trajectòria internacional, que enguany amb motiu del centenari del seu naixement, la Generalitat ha declarat oficialment l’Any Palau Farré. I el Port de Tarragona s’hi ha sumat i acull una mostra retrospectiva del pintor sota el títol.

La seva singularitat cubista es reflecteix en la seva passió pel color que plasma amb uns traços expressionistes. Cal també ressaltar que fou un defensor dels valors de la pau, la solidaritat i la llibertat, un compromís que es va materialitzar amb nombroses donacions dels seus quadres per a projectes socials i culturals com Amnistia Internacional o Mans Unides, entre d’altres.

La mostra, amb un component audiovisual destacat, té un important focus a les xarxes socials. S’ofereixen diversos audiovisuals amb la seva trajectòria o un vídeo de records a partir d’entrevistes a la ciutadania que el va conèixer. La mostra, que acull el periple vital d’un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX, romandrà oberta al públic fins al 13 de juny.

I davant d’aquest espai, en el Refugi 1 del Moll de Costa es pot visitar l’exposició col·lectiva del grup ARA sota el títol ‘Mostra Col·lectiva d’Art Mediterrani Català’, una mostra que neix de la inquietud de setze artistes reusencs de dues generacions i es mostren en un recull de pintures, fotografies i escultures sota el paraigua de l’art mediterrani català. ARA és una entitat sense ànim de lucre fundada el 2003 que vol difondre la consideració professional d’artistes del territori fomentant activitats i promovent l’art per donar a conèixer les arts plàstiques. D’accés lliure ambdues exposicions, el seu horari és de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, els diumenges d’11 a 14 h i dilluns tancat.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.