El 14 d’abril es compleixen 90 anys de la proclamació de la Segona República. La notícia va tardar encara uns dies a arribar a les Terres de l’Ebre. La premsa tortosina de l’època que es conserva a l’arxiu comarcal i els diaris parlen d’una gran manifestació enmig d’un ambient cívic. I cada capçalera tenia un marca perfil ideològic.

Al 1931 a Tortosa convivien prop de deu publicacions. Cadascuna amb la seva marcada tendència política. Quan es va conèixer que el dia 14 d’abril va ser proclamada la República a Espanya després de les eleccions municipals, una gran manifestació va recórrer Tortosa. Els diaris republicans del 18 d’abril així ho expliquen.

“En medio del mayor entusiasmo, se puso en marcha una imponente y grandiosa manifestación formada por toda la Tortosa que trabaja y produce. Con el mayor orden llegó al Ayuntamiento, en cuyos balcones se enarbolaron las banderas y demás insigngias, y ante la multitud congregada, el concejal republicano don Juan Benet, proclamó la República en Tortosa. El entusiasmo fue inenarrable” (El Pueblo)

“Es justo señalar y ponderar la prueba de cultura ciudadana dada por los manifestantes. Recorrieron las calles de la ciudad poesídos del mayor entusiasmo lanzando grandes vítores y sin que se oyera un solo “muera”, y todo en medio de un orden completo” (Heraldo de Tortosa)

En canvi, els més conservadors, fan editorials al voltant del canvi de règim el qual no rebutgen. “Els homes d’Acció Regionalista, que tenen demostrada en actes ben recents la seva posicions de centre entre les forces extremes de dreta i Esquerra, afirma una vegada mes el seu ferm propòsit de col·laboració amb cualsevulga règim estatuït dins les lleis” (La Veu de Tortosa)

Un nom es repeteix a tota la premsa tortosina d’aquell dia. El de Marcel·lí Domingo, la figura més important del republicanisme ebrenc. Qui havia estat diputat per Tortosa es va convertir en Ministre d’Instrucció Pública i va situar l’Educació pública i gratuïta com una prioritat del nou règim republicà.

 

 

Periodista.