La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia recorda que ells ja havien alertat sobre els perills d’injectar gas davant de la Costa de l’Ebre ara fa vuit anys. Arran de l’informe publicat aquesta setmana sobre el descobriment d’una falla desconeguda com l’origen dels terratrémols de l’any 2013, els activistes lamenten que no es tingués en compte la sismicitat de la zona abans de dur a terme cap actuació. És un nou estudi del Consejo Superior de Investigaciones Científicas, que ha conclòs que els terratrémols del 2013, atribuïts a la injecció de gas al magatzem Castor per revitalitzar la planta, van ser produïts pel moviment d’una falla desconeguda situada entre quatre i deu quilòmetres sota el nivell del mar i no de la d’Amposta, com s’havia dit en un inici.

“S’observa que la transferència de la microvibració en cisalla de la falla d’Amposta transmet una quantitat d’energia al subsòl, a la zona cristal·lina, on s’observa que, segon l’estudi, que els hipocentres d’estos vuit terratrèmols importants se situen formant un pla. Este pla és la falla que es descobrix ara, en conseqüència, la causa d’estos terratrèmols, tal com s’havia dit fins ara, en menys de 2 quilòmetres, és a dir, associada al mateix jaciment del Càstor, sinó que es va transmetre l’energia a molta més profunditat que també queda per definir esta profunditat”, ha aclarit el geòleg Àlvar Arasa.

 

Autor: