El dia 17 d’abril el poble de Jesús acollirà una nova edició de la Fira Literària Joan Cid i Mulet, que enguany arriba ja a la quinzena edició. Tot i que l’any anterior es va celebrar només de manera simbòlica a través de les xarxes socials mitjançant la lectura de textos del jesusenc il·lustre Cid i Mulet, enguany s’ha programat una jornada de vespre cultural per poder-ne reprendre l’activitat, malgrat les restriccions COVID. Una fira literària novament atípica, sense llibres i sense presentacions, però amb la voluntat i l’esperit de sempre: recordar l’escriptor Joan Cid i Mulet i projectar la cultura i la literatura arreu.

Així, el dissabte a les 20 hores hi haurà la presentació del disc Poesia Amiga, de la jesusenca Pili Cugat i el guitarrista Carlos Lupprian, amb Nàiade Martinez al violoncel. L’espectacle literari i musical serà a l’Espai ImmArt, censat als Espais de Cultura Responsable, i comptarà amb alguns autors dels poemes musicats. Per assistir-hi cal reservar plaça a l’adreça <[email protected]> i també es podrà seguir en directe a través del Canal de Youtube ‘Ànims i Avant’.

Des de la regidoria de cultura de Jesús es vol posar en valor la poesia musicada en el marc d’aquesta fira literària que persevera malgrat tots els obstacles. Durant el transcurs de l’acte es lliurarà el VI Premi Fem Lletra, de reconeixement a la tasca de promoció i suport a la literatura i al món editorial a les Terres de l’Ebre. Fins al moment es mantindrà en secret el nom de la persona o del col·lectiu mereixedor d’aquest guardó tan especial que han recollit ja la Llibreria La 2 de Viladrich, Emigdi Subirats i Dolors Queralt, la Llibreria La Mallén, Antoni Sabaté de manera pòstuma i la Comunitat Educativa de l’Institut-Escola Daniel Mangrané.

Per tal de donar continuïtat al Concurs de Treballs de Recerca en Llengua, Literatura o Exili Català, suspès l’any 2020, el divendres 16 d’abril es farà la tramesa de les bases als centres de secundària de totes les Terres de l’Ebre. Aquest certamen, adreçat als estudiants de 2n de Batxillerat, vol premiar la recerca en l’àmbit de la llengua i la literatura o en l’àmbit de l’exili català i per primera vegada s’obre a alumnes de les quatre comarques: Baix Ebre, Terra Alta, Montsià i Ribera d’Ebre. El premi és la publicació del treball en forma de llibre, que es presentarà en la propera edició de la fira.

La regidora Mònica Sales encoratja els jóvens dels centres “per l’oportunitat que tenen de posar en valor la faena feta des del rigor científic que es duu a terme des dels centres de secundària, amb la possibilitat de fer realitat un llibre per donar a conèixer una temàtica concreta treballada durant els cursos de primer i de segon de batxillerat”. Els treballs es podran presentar fins al 21 de maig i el veredicte es farà públic el 4 de juny.

Quinze anys mereixen una retrospectiva de tot el que s’ha viscut, i per això es preveu que l’edició de l’any vinent siga especial si la situació acompanya i puga comptar, d’una manera o altra perquè alguns malauradament ja no són entre nosaltres, amb les veus que han inaugurat la fira aquests anys: Artur Bladé Font, Joan Pinyol, Manolo Pérez Bonfill, Gerard Vergés, Muriel Casals, Joan Beltran, Coia Valls i Xulio Ricardo Trigo, Manel Ollé, Laura Borràs, Margarida Aritzeta, Cinta Arasa, Col·lectiu Versos contra la violència i Francesca Aliern.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.