Durant la Setmana Santa és típic menjar abadejo. I a Tortosa, l’epicentre de les vendes d’este peix és el mercat municipal de Tortosa, on hi ha tres parades que porten diverses generacions venent abadejo. Tot i la pandèmia, les vendes de l’abadejo, segons els venedors, s’han mantingut estos últims dies de Setmana Santa. Tot i això, asseguren que les generacions més jóvens ja van perdent la tradició.

I estos dies, el mercat municipal concentra les vendes de l’abadejo al territori, on arriben persones de Tortosa, i d’altres pobles del voltant per poder comprar el peix, gràcies a la tradició que tenen les parades que el venen. Fins i tot, tortosins que viuen fora durant l’any aprofiten els dies de Setmana Santa per poder comprar productes típics del territori.

Per tot això, l’Ajuntament de Tortosa ha decidit dedicar el cicle ‘Cada mes un mos’ a l’abadejo. Un cicle que se celebra en el marc de la Capital de la Cultura Catalana 2021. L’alcaldessa de Tortosa ha destacat la tradició de la venda d’este peix a la ciutat: “És un producte que va molt lligat a la història, al comerç a través del riu i que s’ha mantingut amb moltes generacions diferents i que a més, hi tenim empreses que són referents a nivell de tot el país, de fet hi ha molts turistes que venen al mercat a comprar abadejo”.

 

 

Autor: