Esta setmana han començat les obres d’una de les 3 noves centrals eòliques que es pretenen construir a la comarca, concretament la central Los Barrancs situada a la partida dels Barrancs al terme de Vilalba dels Arcs, tal i com ho assenyalen les fites d’ubicació dels aerogeneradors i d’ampliació de camins i la presència de maquinària.

Les noves centrals projectades son Los Barrancs, Punta Redona i Tres Termes, els 2 primers que ja tenen la llicència d’obres dels Ajuntaments de Vilalba dels Arcs i La Pobla de Massaluca i tenen 7 i 8 aerogeneradors, respectivament. Sumant els 148 aerogeneradors instal·lats ja actualment a la comarca i aquests 15, la Terra Alta seria la comarca amb més aerogeneradors de Catalunya. A més els nous són de grans dimensions, 200 metres d’altura, 80 metres més que els ja implantats de 120 metres.

Davant d’aquesta situació, que Terra Alta Viva considera totalment injusta pel que fa a la implantació i a la distribució de les energies renovables al nostre país i que no fa més que agreujar la situació de massificació eòlica que pateix la comarca, la plataforma denuncia, d’una banda, que la construcció de les noves centrals es deu a la negativa del govern de la Generalitat de Catalunya a aturar les centrals eòliques de la ZDP encara que el Decret Llei 16/2019 fos derogat, tal i com demana l’associació i també moltes altres entitats d’arreu del territori.

D’altra banda, també assenyalen la complicitat dels governs municipals i del Consell Comarcal de la Terra Alta que no van posar ni han posat traves als projectes, tot i que es van aprovar per majoria dos mocions que emplaçaven a la paralització de qualsevol nova instal·lació, el primer el 20 de desembre de 2018 i el segon el 18 de maig del 2020, amb l’actual govern. Finalment, la plataforma al·lega que la DO Terra Alta va posar en marxa un contenciós que encara no ha estat resolt i, no obstant això, les obres ja han començat.

Terra Alta Viva demana també la paralització d’aquestes 3 noves centrals eòliques de la ZDP perquè estan previstes en espais de la Batalla de l’Ebre, espais històrics que van ser claus en la batalla més dura de la Guerra Civil Espanyola arrasant fosses comunes, trinxeres i altres elements que salvaguarden la memòria històrica.

La plataforma denuncia que aquestes instal·lacions són projectes especulatius que enriqueixen només a les grans empreses i que no reverteixen en el territori, hipotecant la pagesia i el futur dels pobles, de les empreses locals i dels seus habitants. En aquest sentit, Terra Alta Viva vol mobilitzar la població del territori i té previst convocar noves accions de protesta, la primera prevista pel diumenge dia 14 de març sobre la qual l’associació donarà detalls durant la setmana.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.