El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarés, han visitat l’obra que el Departament de Territori i Sostenibilitat té en execució per a millorar un tram de la TV-3454 a Deltebre, juntament amb l’alcalde d’aquest municipi, Lluís Soler. Els treballs, que han començat recentment, consisteixen en la construcció d’una rotonda i el reforç del ferm d’un tram de la carretera, per afavorir la seguretat viària. L’obra compta amb un pressupost d’1,6 MEUR i finalitzarà aquest any.

El tram on s’actua té una longitud de 8 quilòmetres, entre la rotonda d’enllaç amb la TV-3454a i l’encreuament amb l’avinguda de les Goles de l’Ebre (T-340a) i inici del tram final de la T-340. S’hi estendrà una nova capa de paviment, amb un tractament previ dels punts que presentin més desgast. A més, els treballs inclouran la instal·lació d’elements d’abalisament, alhora que la reposició de la senyalització horitzontal.

En el punt final de l’actuació, es preveu la formació d’una nova rotonda, a partir de la modificació d’una rotonda ja existent, fora del tronc de la carretera, per afavorir la seguretat i la canalització dels moviments en aquest punt. El giratori tindrà un diàmetre exterior de 52 metres. Amb el nou disseny previst, la nova rotonda s’incorpora en el traçat de la TV-3454, mitjançant uns nous traçats dels ramals d’accés a la rotonda.

Situació de la nova rotonda

Les illetes d’accés es construiran amb vorada remuntable en el seu perímetre i paviment de formigó. El centre de la rotonda tindrà una anella trepitjable de llambordins, de 2,5 m d’amplada. Els treballs també comportaran la instal·lació d’enllumenat amb lluminàries tipus led, la col·locació de nova senyalització vertical i l’aplicació de mesures d’integració en l’entorn. Així mateix, es reforçarà el paviment d’un tram de l’Avinguda de les Goles de l’Ebre, des de la connexió a la nova rotonda i en direcció al nucli de Deltebre, en una longitud de 550 metres.

En paral·lel a aquesta obra, el secretari ha explicat que la Generalitat està redactant un projecte complementari per adequar les barreres de seguretat a la TV-3454 i completar la millora de la seguretat viària d’aquesta carretera mitjançant la construcció d’una altra rotonda en l’encreuament al punt quilomètric 11,200.

El Departament de Territori i Sostenibilitat va construir l’any passat una altra rotonda a la TV-3454 al seu pas per Deltebre; en aquest cas, en la cruïlla amb el carrer del Pintor Sorolla i un pont de creuament del canal esquerre de l’Ebre (connexió amb el tram inicial de la T-340). Aquesta obra va comptar amb una inversió de 350.000 euros.

Millores a Sant Carles de la Ràpita

Posteriorment, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat i el delegat del Govern s’han traslladat a Sant Carles de la Ràpita, on, juntament amb l’alcalde, Josep Caparrós, han visitat l’encreuament de les carreteres TV-3408 i TV-3406. En aquest punt, Gavín ha anunciat que la Generalitat iniciarà pròximament obres de condicionament en aquest àmbit per un valor de prop de 3 MEUR. Aquesta actuació, molt demanada al territori, consistirà principalment en l’eixamplament d’aquestes carreteres per a millorar la seguretat del trànsit i la comoditat en la conducció.

Els treballs permetran ampliar la calçada actual, que és d’un ample variable d’aproximadament 7 metres, fins als 9 metres previstos, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres i dos vorals laterals d’1 metre cadascun. Es garantirà un espai entre la carretera i el canal de reg de la Comunitat de Regants per tal de donar continuïtat al camí existent per al manteniment del canal.

En aquesta actuació, cal distingir dos trams:

  • Carretera TV-3408 des del nucli urbà de Sant Carles de la Ràpita fins a l’encreuament amb la TV-3406. Aquest tram té una longitud d’uns 2,2 quilòmetres.
    L’ampliació de la calçada actual s’efectuarà principalment per la banda esquerra. El tram finalitza en l’encreuament amb la TV-3406, en la rotonda construïda fa uns mesos per la Diputació de Tarragona.
  • Carretera TV-3406 des de l’encreuament amb la TV-3408 fins a l’N-340a, amb una longitud d’uns 500 metres. En aquest tram, a més de l’ampliació de la calçada, es preveu modificar-ne el traçat per a connectar amb la xarxa viària de l’entorn i per a millorar la seguretat viària.
    En ambdós casos, per a millorar la seguretat viària, es preveu la col·locació d’una barrera de seguretat a ambdós costats de la carretera per tal de protegir el trànsit de possibles caigudes al canal, amb alguns punts de discontinuïtat per a l’accés dels regants a les comportes del canal.

Els treballs, que tindran un termini d’execució de 12 mesos, es completaran amb les tasques d’actualització de senyalització horitzontal i vertical, i l’enllumenat de la rotonda de la cruïlla de la TV-3408 i la TV-3406.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.