Endesa ha iniciat recentment els treballs per estendre un nou tram de línia subterrània de mitjana tensió a 25 kV a Deltebre amb l’objectiu de tancar una anella elèctrica i millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament a més d’un miler de clients d’aquest municipi del Baix Ebre. Aquesta actuació, que es duu a terme conjuntament amb la filial Eléctrica del Ebro, ha suposat una inversió de gairebé 164.000 euros, que se suma a la que s’ha executat a la població en els últims exercicis, i que supera ja el milió d’euros.

Així, en aquesta fase, la Companyia està estenent un nou tram de més d’1 quilòmetre de longitud de cablejat subterrani per tal d’enllaçar dues línies de mitjana tensió ja existents i 17 centres de transformació que fins ara estaven aïllats, de manera que s’ha creat el que s’anomena tècnicament una anella elèctrica. Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per una via alternativa (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no serà necessari cap interrupció de subministrament.

Aquesta actuació, a més, es completa amb la reforma de dos centres de transformació amb elements d’última tecnologia. I és que les seves noves cel·les estan dotades d’elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants que redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual. Aquesta aparamenta, completament estanca, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segures per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

Cal subratllar que aquests treballs, malgrat la situació excepcional que viu el país arran de la pandèmia, s’ha dut a terme igualment. Endesa, en tot aquest temps, no només no han aturat la seva activitat empresarial sinó que ha prioritzat el manteniment i ha mantingut el seu pla d’inversions per tal de garantir el subministrament elèctric a tota la ciutadania.

Inversions anteriors

Aquesta no és, ni de bon tros, l’única actuació rellevant que Endesa –i també la seva filial a Tarragona Eléctrica del Ebro- està duent a terme a Deltebre. Només en el període 2017-2020, totes dues companyies han invertit, en diferents fases i múltiples iniciatives, més d’1,1 MEUR per a reformar integralment part de les infraestructures elèctriques del municipi amb l’objectiu no només de reduir-ne el seu impacte visual i d’integrar-les en l’entorn urbà sinó, sobretot, d’incrementar la qualitat i la continuïtat del servei als seus clients i veïns.

Els últims treballs d’envergadura es van dur a terme durant el primer semestre de 2020, en què es van reformar també diferents centres de transformació (a alguns dels quals se’ls va incrementar la tensió d’explotació fins a 25 kV), es va renovar una línia elèctrica a la urbanització Riumar, i es van desmantellar i racionalitzar infraestructures que travessaven zones concorregudes, també es van tancar altres anelles elèctriques. El total de la reforma va beneficiar de manera directa 7.500 veïns de Deltebre.

Tots aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric a les Terres de l’Ebre, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de la Companyia a les darreres tecnologies del sector.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.