El Consell del Col·legi de Metges de Catalunya (CCMC) ha demanat un període “extraordinari” de vot per correu per tal que les persones infectades per coronavirus o els contactes estrets no s’hagin de desplaçar als col·legis electorals. L’entitat fa pública aquesta petició hores després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi denegat la petició de l’epidemiòleg Oriol Mitjà, que sol·licitava prohibir el vot presencial dels malalts de covid-19 i optar, en canvi, per la via del vot per correu. Mitjà ha dit a Twitter que no podia entendre la decisió, i el president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós, s’ha afegit al seu sentiment de contrarietat.

El comunicat del Consell subratlla que “per raons de salut pública“, les persones que el dia 14 estiguin infectades o siguin un contacte estret “no haurien de sortir de casa, tal i com els haurà indicat el seu metge“.

Davant d’això, l’entitat demana a les autoritats polítiques i electorals que disposin els instruments necessaris perquè aquestes persones, “moltes de les quals amb el contagi sobrevingut pocs dies abans de la jornada electoral“, puguin exercir el seu dret a vot “en un període extraordinari de vot per correu“.

El CCMC també recomana a la població que el compliment de les mesures preventives generals (distància, mascareta, bombolla, interacció social limitada, teletreball…) sigui “més estret i rigorós” en els dies previs a la jornada electoral.

Finalment, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya demana a les autoritats que divulguin “de manera clara” les mesures que caldrà prendre en l’acte presencial de votació i que posin els mitjans “necessaris i raonables” per protegir tots els participants.

Autor: