El fotògraf xertolí Joan Cases va capturar moments de la vida quotidiana que és viva a municipis del Baix Ebre i Terra Alta als anys seixanta. La seua família guarda un fons de 70.000 fotografies costumistes. Ara, Onada Edicions amb la seua col·lecció Finestres al passat ha publicat 40 fotos més representatives de Joan Cases sota la direcció de l’arxiver Albert Curto i la tècnica Laura Tineda. Per les restriccions de la COVID-19, l’ajuntament de Xerta el posarà a la venda el dissabte al matí durant el mercat municipal.
L’arxiver Albert Curto valora la seua tasca: “Els fotògrafs ambulants anaven cada vegada hi havia festes o una processó o algun tipus d’esdeveniment local, representant de la fotografia que la gent tenia, de vegades era l’únic representant de la fotografia que la gent tenia i moltes vegades són les úniques imatges d’aquella època que es poden conservar en estos pobles“.
“Els anys seixanta són una època que són clau: és un punt entre la tradició i la modernitat. Hi ha un trencament generacional molt fort“, afirma Òscar Paris, d’Onada Edicions. Paris també manifesta que durant els anys seixanta “es veu com estos dos mons estan en col·lisió, entre un que no acaba de morir i un que no acaba de nàixer“.