El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha licitat l’estudi de caracterització dels sediments acumulats als embassaments de Mequinensa i Riba-roja i la topografia de detall de tot l’eix del riu Ebre. 

La licitació de serveis per caracteritzar els sediments als dos embassaments va ser publicada al Butlletí Oficial de l’Estat el passat 12 de gener. Aquests treballs tindran una durada de 6 mesos i un cost proper als 750.000 euros. L’actuació permetrà conèixer la distribució i volum dels sediments acumulats als dos embassaments, determinar-ne les característiques granulomètriques, l’evolució que han experimentat, i servirà de base per plantejar diverses alternatives d’actuació per a la millora del transport de sediments al llarg del tram inferior de l’Ebre.

Segons el Ministeri, la gestió del delta de l’Ebre és complexa i necessita d’un sòlid equilibri, basat en els diferents plans d’actuació, tant derivats de la gestió del litoral, com de la gestió dels seus espais naturals i dels usos del Delta (especialment de la pesca i el regadiu) i de la gestió hidrològica de l’Ebre i afluents, més afectats encara pel canvi climàtic.

D’altra banda, en el marc de el pla d’acció sobre el delta de l’Ebre, al novembre de 2020 el MITECO va adjudicar els treballs per a l’actualització de la cartografia del tram inferior del riu Ebre, i dels afluents i embassaments per un import de 622.000 euros, i amb un termini de realització de 5 mesos. Aquests treballs es preveu que s’inicien durant el mes de febrer.

Segons el MITECO, amb tota aquesta informació cartogràfica bàsica es podran establir noves línies de treball que permetin desenvolupar models numèrics per identificar projectes i protocols d’actuació per a la millora del trànsit sedimentari del riu Ebre a consensuar amb tots els agents implicats i amb el suport científic que s’aniran desenvolupant en el marc del pla d’acció sobre el delta de l’Ebre i el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre.

El Centre d’Estudis Hidrogràfics de CEDEX coordinarà aquests treballs de modelització numèrica que es desenvoluparan a partir de la campanya de treballs de camp per a la caracterització topogràfica, batimètrica i sedimentològica en marxa, que permetran tenir un coneixement detallat del comportament del curs inferior del riu Ebre i de la seva capacitat real de transport de sediments fins al delta de l’Ebre.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.