Eufònic Urbà arriba aquest 2021 a la seva vuitena edició, ocupant novament diversos espais de l’Arts Santa Mònica de Barcelona per presentar de forma gratuïta la seua proposta més urbana de diàleg i interacció d’arts sonores, visuals i digital-performatives. Així, del 4 al 6 de febrer Eufònic Urbà oferirà una desena d’actuacions i intervencions i inaugurarà diverses instal·lacions artístiques, que es podran visitar fins a finals de febrer i que busquen més que mai interactuar amb els sentits del públic. Algunes d’aquestes propostes han estat gestades al delta de l’Ebre i es van presentar en el marc d’Eufònic 2020.

Tota la programació d’Eufònic Urbà es revelarà aviat, però ja es poden avançar alguns noms destacats, com ara el del creador multimèdia Tomonaga Tokuyama, que presentarà una instal·lació visual i auditiva fonamentada, com tota la seua obra, en la programació informàtica. L’artista japonès, resident a París, entén “l’arquitectura com a hardware i la instal·lació com a software” a l’hora d’interactuar amb l’espai i amb els sentits del públic. A Barcelona, comissariada per Arnau Horta, crearà una obra pertanyent a la seva sèrie f (), on a partir d’uns tubs de llum reactius al so, es generarà un flux d’energia invisible, creant ones de so a mesura que topen les molècules d’aire. La idea és representar un model extremadament minimalista de com l’ésser humà percep l’univers. A banda de les seves pròpies creacions, Tokuyama ha desenvolupat eines de disseny arquitectònic per a arquitectes com Kengo Kuma i Junya Ishigami, i, a més, és un col·laborador habitual del reconegut compositor electrònic i artista visual Ryoji Ikeda, en obres com supercodex, test pattern, the radar o també cyclo., projecte conjunt amb l’alemany Carsten Nicolai/Alva Noto.

L’Eufònic Urbà també recuperarà una selecció de les millors actuacions i propostes experimentals d’Eufònic 2020, el festival mare que es celebra a finals d’estiu a les Terres de l’Ebre. Així l’extensió urbana a Barcelona recontextualitzarà, entre altres, les propostes i espectacles de Ferran Fages i Carme Torrent, que van oferir un espectacle de dansa i so als trulls de l’antic molí d’oli d’Ulldecona; la música experimental de Lume, l’agosarat cine-concert de David Aguilar i Ánder Fernández creat en residència Eufònic / Lo Pati 2020 després d’indagar sobre el terreny en l’impacte dels llamps del temporal Glòria i una performance dialogada entre Ilaria Sartori i Eloisa Matheu, que durant l’Eufònic 2020 van impartir dos tallers per ensenyar a capturar el paisatge sonor del Delta, el natural i l’humanitzat.

Finalment, Eufònic Urbà també presentarà nous treballs, com ara la instal·lació artística Kilobots, de l’experimentadora de l’art sonor Lina Bautista, artista seleccionada en la convocatòria Hangar; i de la cantautora electrònica Ro.e, artista basca que viu a Suècia, en la que serà la seva primera actuació a la capital catalana.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.