L’Associació d’Amics i Amigues de l’Ebre i el grup impulsor de memòria històrica DEMD-Ebre (Departament d’Educació i Memorial Democràtic) han lliurat els premis corresponents a la primera edició del Premi Petjades; un concurs de relats curts adreçat al món educatiu, que promou la recuperació de la memòria històrica. 

L’acte s’havia de celebrar el passat 15 d’abril, data en què es commemora els bombardejos de l’aviació italiana sobre Tortosa i que va deixar la ciutat amb un nivell de destrucció semblant a Guernica. Posteriorment, l’acte es va programar el 30 de setembre a la sala didàctica del Museu de Tortosa, però la crisi sanitària actual ha obligat a l’organització a cancel·lar-lo presencialment i lliurar-lo directament a l’alumnat guanyador al seu centre. 

En aquesta primera edició dels premis s’han presentat més de 80 relats en tres idiomes i d’estudiants de quart d’ESO i primer de Batxillerat i pertanyents a 7 centres d’educació secundària de les Terres de l’Ebre; per la qual cosa, l’organització està molt satisfeta per la bona rebuda que ha tingut el premi.

El jurat, format per membres d’Amics Amigues de l’Ebre i del DEMD-Ebre, ha atorgat 3 premis i un accèssit: Vaig sobreviure de Joana Bel Barberà de l’INS Ramon Berenguer IV, d’Amposta (primer premi); Relat de Aquib Chaudhry Shaheen de l’INS Dertosa, de Tortosa (segon premi); Sense títol de Biel Martí Martí de l’INS Ramon Berenguer IV, d’Amposta (tercer premi); Tomato plant de Gisela Llombart Carreté de l’INS Dertosa, de Tortosa (accèssit). El primer premi consisteix en un ordinador personal; el segon, en una tablet, i el tercer i l’accèssit en un lot de llibres per cadascú. 

L’organització convoca la segona edició del Premi Petjades per al curs 2020- 2021. La data d’inici és l’1 d’octubre de 2020 i compta amb un període vàlid per presentar els relats fins al dia 12 de març de 2021. Si la crisi sanitària ho permet, el lliurament s’efectuarà el 15 d’abril del 2021. Es marca, com a principal objectiu, ampliar la xifra de participants i de centres.

 

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.