L’Ajuntament de Tortosa descatalogarà el monument de la Batalla de l’Ebre en el primer ple ordinari de l’any, que se celebrarà aquest dilluns. La moció, impulsada per la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, ha estat presentada per tots els grups polítics de la Corporació a excepció de Ciutadans.

El monument franquista no consta a l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i, per tant, no gaudeix de cap de les tres categories de protecció establertes a la Llei del patrimoni cultural català. No obstant això, el Pla d’Ordenació Urbana Municipal sí que l’inclou en el Catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat i el municipi de Tortosa 2007 amb la protecció específica de Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català.

L’alcaldessa de Tortosa, Mertixell Roigé, que ha comparegut aquest divendres en roda de premsa amb el nou primer tinent d’alcalde Enric Roig, considera que la proposta que es porta al ple “és un tema més aviat simbòlic que efectiu perquè una descatalogació no traurà el monument sinó que una llei que així ho determine”. “L’Ajuntament de Tortosa no té competències per retirar el monument del riu perquè no està en un espai públic municipal”, ha recordat.

D’altra banda, en aquesta primera sessió ordinària de l’any se sotmetrà a aprovació la modificació puntual de les bases d’execució del pressupost, prorrogades per a l’execici de 2020, que han estat consensuades amb tots els grups municipals.

La Corporació també debatrà un total de nou mocions entre les quals hi ha una de Movem que proposa la conservació de comerços històrics o singulars de la ciutat, una altra d’ERC que reclama la nul·litat de la sentència i la llibertat immediata d’Oriol Junqueras i la resta de presos i preses polítiques, i una del PSC per revertir la despoblació, l’envelliment i la manca d’oportunitats en el medi rural.