La campanya salinera al delta de l’Ebre ha acabat amb 45.000 tones recollides, menys de la meitat de les 65.000 de mitjana dels últims quinze anys. Segons l’empresa Infosa, que explota les salines de la Trinitat, ha atribuït la caiguda en més d’un 50% de la producció als efectes del temporal Gloria, a finals del passat mes de gener, quan l’entrada d’aigua del mar va fer dissoldre les aigües concentrades preparades per a la cristal·lització de la sal a l’estiu. També va impedir l’accés a la punta de la Banya dels treballadors per gestionar les aigües després del trencament de la barra del Trabucador. La qualitat, finalment, no s’ha vist afectada.

També ha caigut en la mateixa producció la flor de sal, el producte gourmet que també surt de l’explotació. L’empresa assegura que, amb aquesta producció, disposen de sal suficient per poder abastar els clients i assumir els compromisos comercials adquirits. Tot i això, apunten que els resultats d’enguany els impossibiliten créixer i esperen una bona collita per a l’any vinent per poder refer els estocs.

“Una nova situació com la d’enguany faria inviable la continuïtat de l’empresa”, ha assegurat el gerent d’Infosa, Joan Sucarrats, tot recordant que, a banda de l’activitat productiva i els 60 llocs de treball, la desaparició tindria conseqüències en les colònies de flamencs o altres aus de la zona.

La producció de sal del delta de l’Ebre es destina principalment al sector industrial i l’agroindústria, el tractament d’aigües, la cloració salina, el sector farmacèutic, el desgel de carreteres així com l’alimentació. Europa i els Estats Units són la destinació principal d’aquest producte.

Sucarrats ha reiterat la demanda d’accions “imminents” a les administracions per garantir l’accés terrestre a les salines per la barra del Trabucador davant l’arribada de la tardor i possibles temporals que la tornin a afectar.

Autor: