L’antic escorxador de Tortosa, actual Museu de la ciutat, i la resta d’edificis modernistes van quedar en setena posició, amb 204 vots, en la votació popular “7 tresors del patrimoni cultural de Tortosa”, en la que els ciutadans de la capital del Baix Ebre havien d’escollir entre les 20 candidatures presentades representatives del patrimoni cultural de la ciutat. Aquesta elecció va  suposar el primer tret dels actes de la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021.

El modernisme a Tortosa va tenir un paper destacat, amb altres edificis destacables arreu de la ciutat com la casa Grego, el Palau Climent, la Casa Bau o edificis públics com el mercat o el parc Teodor González.

Tortosa va viure una època d’esplendor social, econòmic i urbanístic a finals del segle XIX i principis del XX. El creixement de la ciutat va fer necessari l’enderrocament d’una part de les muralles i les famílies nobles es van traslladar als nous barris, més amplis i espaiosos. D’aquesta època daten magnífics edificis modernistes, la major part situats a l’Eixample. Un passeig per la ciutat permet descobrir-los.

El modernisme va ser un moviment cultural reflectit com a estil arquitectònic caracteritzat per les seues formes toves i arrodonides en motius decoratius vegetals. El Museu de Tortosa, com altres edificis modernistes, mostra esta ornamentació amb tovots, ceràmica i teula vidriada, obra de l’arquitecte Pau Monguió.

Amb els edificis modernistes de Tortosa com un dels tresors del patrimoni cultural, s’espera que la gent conegue este potent estil arquitectònic de la ciutat i realitze les rutes per veure els diferents edificis.

 

 

👤 Redactor a L’Ebre Notícies, l’informatiu de Canal Terres de l’Ebre.
📍 Tortosa, Terres de l’Ebre.
⛓ @MontecinoValls a Twitter, Facebook, Linkedin i Instagram.