Unió de Pagesos ha fet arribar a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, una proposta de mesures que el sindicat considera que cal habilitar de manera urgent per ajudar els viticultors i viticultores a afrontar les conseqüències “del greu atac de la malaltia del míldiu” a les vinyes, per poder superar la campanya actual i “no sentenciar” la continuitat de l’activitat agrària.

El sindicat proposa, en el marc dels ajuts de minimis, préstecs de liquiditat i préstecs de refinançament a interès zero i sense costos de despesa, i ajuts directes que anirien dels 1.800 euros als 2.200 euros per hectàrea. Per altra banda, Unió de Pagesos insisteix al Departament que intercedeixi per garantir que Agroseguro i l’Entidad Estatal de Seguros Agrarios [ENESA] que incloguin, ja en les properes pòlisses, el dany per míldiu com a assegurable a la línia d’explotacions de raïm de vinificació, com ja ho és al sud de l’Estat espanyol (una mesura que el sindicat ja va demanar en els comunicats del 5 de juny i el 26 de juny).

Les temperatures suaus de la passada tardor i el règim de pluges d’aquesta primavera han provocat el desenvolupament i la propogació virulenta del fong del míldiu, tant a les fulles com al raïm. El fong ha estat tant agressiu que, en molts casos, tot i que els viticultors han seguit les indicacions del servei de sanitat vegetal del Departament d’Agricultura i dels tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal i han dut a terme els tractaments que corresponien, no n’ha pogut controlar la proliferació. De fet, els pagesos no recorden un atac similar en el passat.

Per acabar, Unió de Pagesos demana al Departament d’Agricultura que faci la seva proposta el més aviat possible per contribuir, com a mínim, a minimitzar els obstacles amb els qual s’estan topant els viticultors en aquesta campanya vitícola.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.