El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit al president espanyol, Pedro Sánchez, que refusa la pròrroga de l’estat d’alarma “per respecte” al Govern de Catalunya i les seves competències. Així li ho ha traslladat en la reunió de Sánchez amb els presidents autonòmics que s’ha celebrat telemàticament aquest diumenge. Torra, a més, ha defensat que davant la crisi econòmica calen “tots els recursos“. “Això tracta de sobirania i recursos“, ha remarcat. “El factor temps és clau, totes les decisions que no es prenguin ara ens condemnaran a una crisi més llaga i profunda“, ha advertit Torra.

Com ja ha anat fent en les darreres reunions de presidents, Torra ha demanat al govern espanyol “urgentment” disposar dels 5.000 MEUR del fons espanyol i gestionar els Fons Europeus, que ha avisat que “no poden esperar” al 2021.

A més, també ha reclamat flexibilitzar el topall de dèficit fins a l’1% com a mínim, que els aportaria 2.200 MEUR en lloc dels 440 MEUR actuals; que els ajuntaments puguin disposar dels seus romanents; adherir-se al Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE) i demanar el 2% del PIB català, que calcula que proporcionaria 5.000 MEUR; acabar amb el dèficit fiscal; i resoldre “el deute històric” amb Catalunya, que xifra en uns 9.000 MEUR.

El president ha advertit que de moment s’estima en 5.000 MEUR el cost sanitari i de pèrdua d’ingressos a la Generalitat per la covid-19 i ha assenyalat que les pèrdues econòmiques més significatives seran en sectors com el turisme (15.000 MEUR), el comerç (9.200 MEUR) i la cultura (950 MEUR).

A més, ha retret al govern espanyol que fins ara “l’única cosa que s’ha rebut de l’Estat és la retallada de més de 200 MEUR en polítiques d’ocupació“. “Intolerable“, ha lamentat.

Torra ha apel·lat a forces polítiques, agents socials i econòmics de Catalunya a donar suport a aquestes reclamacions. “Pel bé comú i per salvar llocs de treball“, ha dit.

Autor: