Per novè any consecutiu, Nespresso ha donat a la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL) tot l’arròs obtingut a través del seu projecte ‘Arròs Solidari’. Gràcies a la implicació dels consumidors en el reciclatge de les càpsules de cafè, en aquesta edició s’han pogut donar 117 tones d’arròs, que es destinaran íntegrament als bancs d’aliments que gestiona FESBAL.
Aprofitant la reciclabilitat de les càpsules d’alumini de Nespresso, i utilitzant el sistema propi de recol·lecció i reciclatge de la marca, el projecte ‘Arròs Solidari’ busca generar valor donant una nova vida a aquest producte. Les càpsules usades que els consumidors decideixen reciclar s’envien a una planta de compostatge gestionada per Tradebe, companyia líder en serveis mediambientals, que està situada a Jorba, prop de Barcelona. En aquesta planta, l’alumini amb el qual estan fabricades les càpsules, al ser un material infinitament reciclable, se separa i es trasllada a una altra planta de tractament per a tornar a fondre’l i reutilitzar-lo, de nou, com a matèria primera. “El procés de reciclatge de les càpsules Nespresso és un clar exemple d’economia circular. Quan ja hem utilitzat el producte, consumint el cafè, som capaços de reciclar el 100% dels seus elements. Obrim la càpsula i separem el pòsit del cafè de l’alumini; el pòsit es converteix en compost, i l’alumini s’incorpora de nou al procés productiu com a matèria primera, evitant així l’explotació de noves matèries. La tecnologia ho fa possible, però és imprescindible la col·laboració del consumidor que recicla”, explica Adriana Blasco, Corporate Communications Manager de Tradebe.
El compost obtingut s’utilitza posteriorment al delta de l’Ebre per a conrear camps d’arròs. D’això se n’encarrega la cooperativa Càmara Arrossera del Montsià. “En una àrea d’unes 38 hectàrees conreem un arròs d’alta qualitat, molt característic d’aquesta zona. A més, el compost elaborat amb pòsit de cafè que apliquem contribueix a millorar l’estructura dels nostres sòls, ajudant en la lluita contra el canvi climàtic”, ha comentat Marcel Matamoros, president de la Càmara Arrossera del Montsià. Aquesta edició del projecte és especialment significativa per a aquest territori perquè, a inicis d’any, la zona del delta de l’Ebre es va veure greument afectada pel temporal Gloria, inclosos els camps d’arròs que formen part de la Càmara Arrossera del Montsià.
Quan arriba el moment de fer la recol·lecció, Nespresso compra una part de la collita a aquesta cooperativa agrària, i la dóna a la Federació Espanyola de Bancs d’Aliments (FESBAL), que s’encarrega d’empaquetar i distribuir l’arròs entre els 54 Bancs d’Aliments que coordina.
Uns bancs d’aliments que, en molts casos, estan veient com el nombre de famílies que sol·liciten la seva ajuda ha incrementat exponencialment degut al context dels últims mesos. “Poder transformar càpsules de cafè en tones d’arròs és una gran idea que combina creativitat, solidaritat i sostenibilitat, i que pot suposar un suport per ajudar a cobrir les necessitats bàsiques de moltes persones de tot el país, especialment en un moment com l’actual”, ha indicat Miguel Fernández, director general de FESBAL.
Des de la seva primera edició l’any 2011, el projecte ‘Arròs Solidari’ de Nespresso ha donat a bancs d’aliments de tota Espanya més de 960 tones d’arròs, que han arribat a més d’1 milió i mig de persones.
‘Arròs Solidari’ és una iniciativa pionera que, a partir d’un plantejament d’economia circular, vol donar una nova vida a les càpsules de cafè ja usades. Any rere any, la quantitat de tones d’arròs donat ha anat augmentant, gràcies al compromís dels consumidors amb el reciclatge. “Sense la implicació dels nostres consumidors, aquesta iniciativa no seria possible. Gràcies a la seva involucració, cada any rebem més i més càpsules usades, que podem convertir en una quantitat de tones d’arròs més gran per a aquells que més ho necessiten. I és que ‘Arròs Solidari’ és un exemple de com un gest tan petit com reciclar pot generar un impacte realment positiu i tangible. Per això, volem animar que els consumidors continuïn reciclant les seves càpsules, i ens continuïn ajudant a fer que aquesta iniciativa tan especial beneficiï encara més persones”, ha assenyalat Thomas Reuter, director general de Nespresso Espanya.
Els consumidors poden reciclar les seves càpsules usades a través de més de 1.650 punts de tota Espanya. Aquests punts de recollida estan situats en boutiques Nespresso, grans superfícies on es poden adquirir màquines Nespresso, i en punts municipals de recollida de residus amb els quals la companyia col·labora. Els punts es poden consultar a través de la pàgina web de Nespresso.