La reactivació del sector turístic a Catalunya serà lenta. Malgrat que a Tarragona i al Pirineu els hotels, càmpings o cases rurals ja podran començar a obrir portes dilluns perquè entren en fase 1, la majoria d’establiments asseguren que encara no els compensa tornar a la feina, i esperaran a més endavant. De fet, a Girona, Barcelona i Lleida, on els establiments turístics encara no poden operar, molt pocs obririen si ja tinguessin permís. Només alguns càmpings i els hotels més orientats al viatger de negocis es preparen per la reobertura aquests dies, mentre que la majoria opten per a esperar a que hi hagi més mobilitat.

A la demarcació de Tarragona, els grans hotels i les cases de turisme rural continuaran tancats, tret de comptades excepcions que sí aixecaran la persiana coincidint amb l’entrada a la fase 1. El càmping Trillas Platja Tamarit obrirà una zona de bungalous i parcel·les adreçada a clientela de la demarcació amb el reclam “d’aire lliure, natura i platja sense massificacions per desconnectar”, segons el seu director, Roger Trilles.

Els gestors dels càmpings La Torre del Sol (Mont-roig) i El Templo del Sol (Vandellòs) també obriran. Entre tots dos oferiran un miler de places en bungalous i ‘mobil home’ per a residents a la demarcació. El director, Manel Vilajosana, explica que “les limitacions són moltes i potser el més prudent seria no obrir”, però subratlla que volien “donar l’oportunitat de passar uns dies a l’aire lliure i en plena natura, en un lloc on els riscos són ínfims”. La preocupació, alerta Vilajosana, és el turisme estranger, que al cap de l’any els representa un 80% de la clientela.

Els únics hotels que han vist un filó per obrir són els que estan enfocats a empreses i visitant de negocis, com ara el Class de Valls i el Tarraco Park, que obriran amb nous protocols i més mesures de seguretat. “El client ens ho estava suggerint perquè necessitava incorporar personal i ho hem accelerat”, explica el director de l’hotel tarragoní, Jorge Ruiz.

Al Pirineu tampoc s’obrirà

Al Pirineu, on també s’entra en fase 1 aquest dilluns, la situació tampoc és gaire optimista. Des de la Federació d’Hostaleria no tenen constància de l’obertura de cap establiment de cara a la pròxima setmana. De fet, el propietari de l’Hotel Avenida de la Seu d’Urgell, Miquel Àngel Sànchez, diu que “no té massa sentit” fer-ho, més enllà del servei que presta des del mes d’abril als treballadors d’empreses de serveis essencials.

Segons Sánchez, les estades de turisme provincial no solen anar més enllà del mateix dia. Per aquest motiu, prefereix obrir durant la segona quinzena de juny, quan es preveu que s’hagin aixecat les restriccions de mobilitat dins l’Estat, i confia rebre visitants que arribin amb cotxe i en un estiu que qualifica “d’especial” al Pirineu.

Tot i que l’hotel té una capacitat per a més d’un centenar de places, Sànchez creu que només podrà habilitar-ne la meitat, ja que la majoria d’habitacions tenen llits individuals. També destaca que l’obertura es farà amb “unes garanties d’higiene i seguretat importants” i veu un avantatge en el fet que establiments com el seu, de dimensions petites i de caire familiar, poden prestar un servei més directe al client. A més, considera que la suma de l’entorn al fet que el territori no ha estat “massa” castigat pel virus pot ser favorable. Tot i això, ressalta que el període en què no s’ha pogut treballar, com ara per Setmana Santa, no es pot recuperar.

Hotels rurals

Per la seva banda, la Federació de Cases Rurals de Lleida assegura que quan s’entri a la fase 1 del desconfinament no obriran perquè no els servirà de res, ja que més del 90% de la clientela és de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El president dels associats, Jaume Ramon, diu que ja han demanat a l’administració que es flexibilitzi la limitació per regions sanitàries perquè, si no, hauran de donar per perduts el maig i pràcticament tot el juny. Ramon defensa que el de les cases rurals serà un dels destins més segurs per quan es comenci a relaxar la crisi de la covid-19, ja que l’entorn “poc massificat i natural” fa que “el virus ho tingui pelut” per proliferar.

També els establiments de turisme rural de la demarcació de Barcelona demanen a l’administració saber “en quines condicions” podran reprendre l’activitat quan entrin en fase 1. “Nosaltres lloguem cases senceres on tot l’espai és comú, per tant no podem obrir per zones”, explica el propietari de la Cria de Caldes de Montbui, Alfons Santamaria.

Al Penedès, els allotjaments rurals volen obrir “el més aviat possible” però també estan a l’espera de conèixer quins protocols hauran de seguir. L’associació Masies del Penedès lamenta la manca de concreció, per exemple, sobre la gestió de la bugada o la desinfecció dels espais, i confien poder allotjar els primers visitants a finals de maig.

Apartaments turístics

La situació de desconcert també es palpa en el sector dels apartaments turístics. En el cas de Barcelona, el 90% dels clients són turistes internacionals. “Ens fa ser molt prudents en les expectatives de futur”, assegura el president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), Enrique Alcántara. La falta de turistes provoca que aquests establiments s’estiguin “reconvertint” en lloguers de temporada o tradicionals.

Respecte a les mesures de seguretat en els apartaments turístics, Alcántara assegura que és “fonamental” netejar la roba de llit amb els protocols adients i precintar-la un cop estigui neta. El president de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (FEDERATUR), David Riba, destaca que els interruptors, els comandaments de la televisió o l’aire condicionat i les manetes de les portes i finestres s’hauran de netejar “molt més a consciència”. Amb tot, el sector continua reclamant la publicació d’uns protocols que defineixin les passes a seguir i “unifiquin” les mesures de seguretat necessàries en cada establiment.

Autor: