L’associació agrària de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha reclamat prorrogar sis mesos més l’emmagatzematge privat d’oli per tal d’“acabar amb l’especulació”. L’entitat considera que “mentre els distribuïdors no acabin els seus estocs del producte, no es notaran els efectes de l’emmagatzematge privat”. Malgrat la retirada d’oli d’oliva, la caiguda de la producció en relació amb la campanya 2018-19 i l’augment del consum del 31% que s’ha experimentat a les llars durant el confinament, “els preus en origen continuen estant per sota del seu cost”, segons JARC. En concret a Catalunya han caigut un 14,45% respecte a l’abril del 2019, i al conjunt de l’Estat, un 15% de mitjana. A la vegada, el sindicat demana que preguin mesures amb relació a l’entrada d’oli de països tercers.
Segons l’organització agrària, aquestes dades evidencies que “hi ha operadors que estan destruint valor del camp a la taula”. El cap sectorial de l’Olivera de JARC, Lluís Gaya, no veu “lògic” que amb aquesta situació de mercat, a Catalunya els preus a l’agricultor per l’oli verge extra (2,25 euros/quilo) “es continuïn situant molt per sota dels costos de producció” (2,70 euros/quilo). “Els olivarers són els únics que no s’estan beneficiant del repunt del mercat”, afegeix Gaya.
En aquest sentit, JARC demana tant a CadeCAT (responsable del control dels contractes alimentaris entre operadors catalans), com a l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) –agència estatal encarregada de la revisió en cas que un dels operadors contractuals tingui la seva seu fora de Catalunya- que obri de manera “urgent” una recerca per “identificar a aquells operadors que estan destruint valor en la cadena de l’oli d’oliva”.
Així mateix, JARC reclama que s’activi, novament, l’emmagatzematge privat, durant sis mesos més, “un període de temps suficient perquè s’acabin els estocs de producte de què disposen els distribuïdors” i “gràcies als quals no s’han vist afectats en gran manera per la retirada d’oli d’oliva per part dels productors”. Per tant, segons l’entitat, els preus en origen han variat només unes dècimes a l’alça. Per altra banda, demana actualitzar els llindars de desencadenament de l’emmagatzematge privat per adaptar-los als costos de producció presents, i que “s’agafi com a referència l’oli verge i no el llampant”.
D’altra banda, l’organització agrària demana a l’Administració que es prenguin mesures respecte a l’entrada d’oli de països tercers, “que no compleixen amb les mateixes exigències de qualitat” i amb els quals els productors catalans i estatals “han competir en preu si volen recuperar el seu mercat oleícola”, assenyala Gaya.