L’Institut Català de les Dones, del Departament de la Presidència, publica avui l’anàlisi de les trucades al servei permanent d’atenció a dones en situació de violència masclista 900 900 120 durant el primer mes de confinament.

Entre el 16 de març i el 15 d’abril el servei ha anat incrementant el nombre d’atencions realitzades arribant a un total de 1.307. Aquesta xifra representa un increment del 60% ja que en confinament el servei rep 40 trucades diàries de mitjana i els mesos previs al confinament el nombre mitjà de trucades diàries era de 25. El dia que més trucades s’han rebut és el dimarts 14 d’abril posterior als dies festius de Setmana Santa amb 72 trucades.

Increment per territoris 900900120

Una de les mesures per garantir l’atenció a les dones en situació de violència masclista ha estat el reforç del Servei 900900120 i incrementar la seva divulgació a través d’anuncis, xarxes socials i la col·laboració dels establiments comercials operatius a través de la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”.

El reforç del 900900120 és una estratègia per contrarestar les dificultats de les dones en moments de confinament per accedir a serveis i altres suports com familiars i amistats enfront la situació crítica i greu que suposa un confinament forçat amb l’agressor.

En aquest període l’Institut Català de les Dones també ha ampliat el 900900120 habilitant la línia de whatsapp 671 778 540, que fa més accessible la comunicació escrita i immediata amb les persones professionals d’aquest servei (psicòlogues, treballadores socials, metgesses i advocades) que fins ara només es podia fer a través del correu electrònic [email protected].

Tant el 900900120 com el web dones.gencat.cat centralitzen tota la informació sobre les modificacions que han sofert els serveis d’atenció a dones en situació de violència masclista en temps de confinament i com accedir-hi, ja siguin serveis d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments o entitats d’atenció.

Qui truca

En relació a la persona que truca, en el període analitzat el percentatge de trucades realitzades per professionals ha augmentat 3 punts. Ha estat del 6% en el període de confinament mentre que en el període anterior era del 3%.

Les trucades realitzades per persones familiars o persona propera són un 19,3% en el període de confinament i un 23,8% en el període anterior. Ha disminuït 4,5 punts.

El percentatge de les trucades realitzades per la pròpia usuària pràcticament no varia.

Pel que fa a l’edat de la persona que truca, el percentatge de trucades de les dones en la franja d’edat d’entre 18 i 31 anys experimenta un descens de 5 punts en el període de confinament (14%) respecte al període anterior (19%).

Respecte a la situació familiar de la persona que truca, la dada més destacada són les trucades de dones que viuen en parella amb fills i filles, que han disminuït 6 punts. Les trucades efectuades per dones d’aquest perfil han passat de ser el 37%, des de gener al 13 de març, al 31% en el període de confinament. També han disminuït 4 punts les trucades realitzades per dones que viuen en llars unipersonals, passant del 17% a l13%.

Què consulta

L’àmbit de la violència més consultat ha estat el de la parella en un 94% dels casos i la violència en l’àmbit familiar ha pujat del 2,5% al 5,6%.

Respecte al tipus de violència referida, la violència física està present en el 39% dels casos, equivalent a la proporció que hi havia en el període anterior al confinament.

Les trucades per violència sexual han disminuït de 4,6% a 1,9% en el període de confinament. Així com també les trucades que verbalitzen violència psicològica que han passat a ser del 93% de les ocasions al 91%.

Atenció escrita

Des de l’ habilitació de la nova línia de whatsapp 671 778 540 el 27 de març i fins a 15 d’abril s’han comptabilitzat 88 peticions d’atenció per aquesta via. Representa una mitjana de 5 atencions al dia i el 83% dels missatges rebuts han estat per motiu de violència masclista. Així mateix s’han rebut 70 correus electrònics al [email protected]. Si es compara amb el període anterior el nombre de correus s’ha multiplicat per 6.

ebredigital.cat (diari digital) i Canal TE (canal de televisió), principals fonts d’informació de les Terres de l’Ebre i el Territori Sénia. Actualitat del Baix Ebre, el Montsià, la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. Notícies sobre política, economia, societat, cultura i esports; també entrevistes. Agenda cultural i d’oci. Televisió en directe.