Un nou episodi de gregal està afectant les Terres de l’Ebre des d’aquest dimarts. Les quantitats de precipitacions estan sent força destacades i els totals acumulats es preveu que en alguns punts puguin superar els 200 mm. Dimarts ja es van donar registres de precipitació notables al Parc Natural dels Ports, al Mas de Barberans, Alcanar, Horta de Sant Joan o Ulldecona.

Però el fort de les precipitacions ha arribat aquest dimecres. Les quantitats que estan caient al llarg de la jornada han estat especialment abundants i persistents des de primeres hores de la tarda a bona part del territori. Al Parc Natural dels Ports les precipitacions estaven a punt d’arribar als 200 litres per metre quadrat.

A Ulldecona ha baixat amb força el barranc de Luna dels Valentins i al pantà s’ha fet un desembassament de més de 10’6 m3/segon. El riu Senia baixava molt crescut per la qual cosa s’ha de tenir especial cura al Barri Castell i a Sant Joan del Pas. Ha quedat tallada la carretera TV-3314 i s’han hagut de tallar alguns camins del terme municipal. Igualment baixaven plens els barrancs de La Galera, lo barranc del Pelòs a Santa Bàrbara o el mateix canal Xerta-Senia que es veia sobrepassat per la gran quantitat d’aigua acumulada. A moltes poblacions s’han produït petites inundacions en vials i carrers i en el ca d’Alcanar ha caigut un arbre a la pujada al Mirador.

Recordem que el Servei Meteorològic de Catalunya té activat un avís per intensitat de pluja i un altre per acumulació de pluja. L’episodi s’allargarà durant tot el dia així que segons Protecció Civil cal extremar les precaucions en barrancs i lleres, punts baixos i guals.

També s’ha vist força alterat l’estat de la mar. La platja del Trabucador s’ha vist colpejada novament. De fet la mar ha penetrat fins a poc menys d’uns 50 metres de la carretera que baixa del Poble Nou. Totes les platges d’aquesta part del delta, als termes municipals de La Ràpita, Amposta i Sant Jaume han quedat pràcticament sota l’aigua.

Pel que fa a l’hemidelta esquerre sembla que el cordó dunar que es va poder aixecar en tot este tram litoral abans del confinament com a pas previ a les obres d’emergència compromeses per Costes de l’Estat després del Glòria, està fent la seua funció de pantalla i protecció. La principal preocupació és que el mar puga tornar a entrar als arrossars més propers al mar.

Autor:

Historiador i novel·lista