Aquesta setmana s’ha signat l’Acord Territorial de la Terra Alta per al desenvolupament social, econòmic i d’ocupació digna. Es tracta d’una eina transversal per fer front comú als reptes de futur que afecten la comarca. El sector públic, amb la representació de la totalitat dels dotze ajuntaments dels municipis de la Terra Alta; el sector privat i la comunitat educativa s’han aliat per afrontar les principals mancances que, estructuralment, es manifesten a la comarca i que afecten al dia a dia de les persones. Els principals dèficits es troben en àmbits com el despoblament, un teixit productiu feble, la precarietat laboral, la discriminació de gènere, les persones migrades dins del context social i econòmic de la comarca, el paisatge i la manca d’una estratègia i concertació territorial a l’hora d’implementar-la.

 

Com valora la signatura d’aquest acord territorial per la Terra Alta ?

La valoració no pot ser més que positiva. Ha hagut una implicació molt transversal per part dels diferents agents que estan implicats. Ha estat un consens i un treball que es portava realitzant des de fa molts anys i que ens ha permès arribar a aquest acord.

 

Quins són els principals problemes que afecten la seva comarca a dia d’avui ?

Som una comarca d’interior i petita. Patim un fort despoblament. La gent jove marxa a estudiar i com passa a moltes comarques de Catalunya després no tenim el seu retorn. Aquest és un dels greuges més importants que patim. Volem estar més implicats i establir mecanismes i accions que permetin frenar aquest despoblament. Arran d’aquest problema s’esdevenen tota la resta que comentaves.

 

A propòsit d’aquestes problemàtiques que afecten a la Terra Alta suposem que la col·laboració entre allò públic i allò privat, és fonamental, no ?

És fonamental perquè només amb iniciatives de caràcter públic, sense la implicació del teixit econòmic de la comarca, no tenen sentit. Necessitem tenir sinèrgies entre les empreses -que són les que realment generen treball- i les polítiques que es poden fer des de l’Administració pública. I a la vegada s’ha de comptar també amb el sector educatiu per tal d’aplicar línies d’estudis i formacions que donin resposta a les necessitats de llocs de feina que tinguin les empreses de la comarca.

 

Troba a faltar discriminació positiva de les administracions superiors cap a la Terra Alta?

Bé, la queixa de les comarques com la nostra és justament aquesta. Falta sensibilitat d’equilibri territorial a nivell de país. Les administracions superiors tendeixen molt a controlar-ho tot a través de ratios i barems i aquí comarques com la nostra sempre estarem al capdavall. Si ens fixem amb això mai s’implementarà allò que realment necessitem. La Generalitat ens va escollir per participar en el projecte “Catalunya, País Viu”. I com teníem la diagnosi feta amb el programa impulsat pel Consell Comarcal “7 Comarques” vam fer servir les mateixes línies. Tant de bo aquest equilibri territorial del que es parla esdevingui una realitat i hi hagi una implicació directa al nostre territori per part de tots els departaments. Des d’un bon inici el Departament d’Agricultura, tant important per a natros, ha signat. També hem mantingut converses amb el departament de Treball, Afers Socials i Familia que també s’ha mostrat molt interessat en formar part d’aquest acord i començar a implicar-se de forma directa, fet que celebrem molt.

 

Amb quin missatge s’han de quedar els terraltins i terraltines?

Ha de ser un missatge positiu i d’optimisme. Per primera vegada hi ha un acord transversal on qualsevol persona, empresa, entitat que tingui ganes d’involucrar-se per tirar endavant la comarca pot unir-se a aquest acord en qualsevol moment. Celebraríem que els sectors més potent a nivell econòmic, com ara les DO o les organitzacions agràries, es poguessin afegir i dir la seva. Tothom que estigui disposat a treballar i establir vincles per crear xarxa i sinèrgies que acabin generant feina i ocupació – i per tant revertir el despoblament- serà benvingut.

Autor:

Historiador i novel·lista